Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija 'indeks' provedena zakonito

'Neke aktivnosti bile su nepotrebne pa i smiješne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekspertna skupina za ocjenu provedbe akcije 'Indeks' Sveučilišta u Zagrebu donijela je izvješće u kojemu je osudila svaki oblik korupcije u društvu i na Sveučilištu, zaključivši kako je akcija provedena zakonito, iako se pojedini aspekti akcije mogu kritizirati s aspekta 'svrsishodnosti, razmjera i potrebe da se ne narušavaju neki aspekti autonomije Sveučilišta.

'Sveučilište je svjesno svojih propusta i voljno je raditi na suzbijanju i otkrivanju korupcije, jer drži da postoji niz mjesta koja su nedovoljno transparentna i na kojima se u tako glomaznom sustavu kao što je zagrebačko Sveučilište svašta može dogoditi', kazala je na konferenciji za novinare Smiljana Leinert Novosel, koja je na čelu Ekspertne skupine. U izvješću se navodi da su se tijekom akcije pokazale slabosti karakteristične za funkcioniranje cijelog hrvatskog pravnog sustava, što uključuje i postupanje s osobama lišenima slobode (standard smještaja, sporost postupanja i dr.).

Pročitajte i ovo Brodogradilište Brodosplit "Opetovane subjektivne interpretacije" Nastavlja se sapunica: Brodosplit od Ministarstva zatražio suglasnost za objavu komunikacije Slika nije dostupna IZVJEŠĆE O LJUDSKIM PRAVIMA Petina stanovnika Hrvatske živi u riziku od siromaštva, ne napredujemo ni u jednom segmentu

>> Profesori 'indeksaši' neće moći raditi sve do završetka istrage

Neke aktivnosti, kao što su pretrage sa oduzimanjem monitora i drugih nepotrebnih stvari te ulazak s oružjem u prostore Sveučilišta, bile su nepotrebne, pa i smiješne. Neke su akcije provedene na način da nepotrebno i nerazmjerno štete ugledu pojedinca i Sveučilišta kao cjeline, piše u izviješću.

Mediji kršili pravo privatnosti

Drže da je bilo medija koji su izvještavali na način kojim se kršilo ustavno pravo pojedinca na privatnost, narušavajući na nerazmjeran način ugled pojedinih nastavnika. Također, tvrde da Državno odvjetništvo i policija nisu poduzeli odgovarajući napor da se utvrdi tko je odgovoran za 'curenje informacija' koje su dovele do neprimjerenog medijskog eksponiranja pojedinaca, pa i do štete za samu akciju 'Indeks'.

Navodi se da je vodstvo Sveučilišta po izbijanju afere trebalo odlučnije nastupiti u javnosti i spriječiti medijsku 'demonizaciju' akademske zajednice, zaključivši da će se konačna ocjena cijele akcije moći dati tek po pravomoćnosti presuda.

Iznesene su i neke preporuke za postupanje u eventualnim budućim sličnim slučajevima, u kojima se predlaže osnivanje središnjega mjesta na Sveučilištu gdje bi se prijavile osobito teške povrede studentskih i nastavničkih prava. Predlažu i osnivanje odbora za harmonizaciju praksi pri upisima i ispitima koji bi 'unaprjeđivao metode i mehanizme koji jamče veći stupanj neutralnosti i objektivnosti'. Najavljena je i skora svečana promocija 192 doktora znanosti, dodjela počasnog doktorata Sveučilišta u Zagrebu Oscarovcu Branku Lustigu te svečana dodjela Rektorove nagrade. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene