Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoćemo li u EU?

Nedjelja je dan odluke, izađite na referendum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 20 godina ponovno neposredno odlučujemo o budućnosti Hrvatske. Europska Unija - za ili protiv.

S obzirom da je ovo Hrvatima tek drugi, a od samostalnosti prvi, izlazak na referendum potrebno je da se i sami birači pripreme. Svakako je bitno znati da svaki nevažeći ili listić koji nije ubačen u kutiju u suštini se računa kao negativan odgovor. Za razliku od izbora nema ni referendumske šutnje.

Pročitajte i ovo Ilustracija Analiza europskih zemalja Amerikanci napravili veliko istraživanje: Evo što su utvrdili o Hrvatskoj Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj"

'Napominjemo da je izlazak na državni referendum građansko pravo, ali i dužnost svakoga birača', rekla je Aleksandra Jozić-Ileković, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva.

>> Sučelili smo teze euroskeptika i Ministarstva vanjskih poslova

Pravo glasa ima svaka punoljetna osoba s hrvatskim državljanstvom. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati.

'Birači trebaju ponijeti osobni dokument putem kojeg će se identificirati i naravno poželjno je da se informiraju o svom glasačkom mjestu gdje će moći ostvariti pravo glasa', kaže Vanja Škorić iz GONG-a.

Svi oni koji nisu sigurni na kojem se biračkom popisu nalaze i gdje je njihovo biračko mjesto to mogu provjeriti na internetskim stranicama DIP-a.

'GONG apelira na poslodavce čiji zaposlenici rade sutra cijeli dan da osiguraju vrijeme svojim zaposlenicima kako bi mogli izići i ostvariti pravo glasa’, rekla je Škorić.

Za razliku od izborne ne postoji referendumska šutnja, pa promidžba i lobiranje nisu zabranjeni.

'Međutim Državno izborno povjerenstvo je u svojoj uputi o referendumskoj šutnji, obvezatnoj uputi, propisalo da se zabranjuje promidžba državnog referenduma na glasačkom mjestu, kao i u blizini, neposrednoj blizini glasačkog mjesta', kaže Jozić-Ileković.

Ta zabrana odnosi se na krug od 50 metara oko birališta. Na samim biralištima dopušteno je isticanje državnih, županijskih i gradskih grbova i zastava. Isticanje amblema Europske Unije smatrat će se grubim kršenjem referendumske šutnje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene