Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo mogućnosti

Ne znate kamo s borom? Evo nekoliko savjeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon blagdana skidaju se ukrasi i iznose borovi iz kuća. Većina ih završi u kontejnerima i na smetlištu, a mi smo otkrili i druga rješenja.

Kitimo ga na Badnjak i rješavamo ga se na Sveta tri kralja, a tradicionalno, to je u pravilu prirodni bor.

Pročitajte i ovo Provjereno: Ježdovec - 3 Donosi Provjereno Uhodan posao! Uzmu novac, a stotine kamiona otpada bace na državno zemljište: "Zavezat ću te i vući ću te po ovom blatu!" Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega

I dok se ukrasi spremaju i čekaju iduću godinu, neki će se s borom će se zagrijati. "Ja na sreću imam pečenjeru znači ove grane sada režem u jednu kutiju i onda kad radimo recimo peku onda početnu vatru da se ugrije ognjište iskoristimo, a svo drvo iskoristimo u kamin peć", rekla nam je Ivanka Markić.

Vjernici katolici slave Sveta tri kralja, a pravoslavni Badnjak

No većina građana ne zna kamo s njima. No da bi se mogli reciklirati i iskoristiti za poljprivredu važno ih je odložiti na pravo mjesto.

"Bitno da su dostupni i lako vidljivi i naši djelatnici će ih u narednih 10-ak dana prukupiti", ističe Igor Toljan, voditelj podružnice Zrinjevac Holding.

Za okoliš su sadnice ipak najprihvatljivije rješenje, a ne umjetni borovi kao što većina misli. "Plastična drvca su prihvatljiva samo ako se koriste zaista dugi niz godina nekih 25, 30 godina", smatra Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

Umjetni, prirodni ili sadnice Hrvati za Božić potroše oko 50 milijuna kuna na borove. Prije kupnje razmisliti što s njima nakon blagdana plus je za novčanik ali i za okoliš.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene