Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjedočenje bivšeg zapovjednika Gorinšeka

'Ne znam ništa o likvidacijama osječkih Srba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zapovjednik Zbornog područja Osijek general Karl Gorinšek kazao je danas svjedočeći na suđenju za slučajeve 'garaža' i 'selotejp' da u ratno vrijeme nije ništa znao o likvidacijama lokalnih Srba za koja su naknadno optuženi Branimir Glavaš i njegovi suoptuženici.

Čak ni kada mu je pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda predočen njegov intervju iz 2003., objavljen u Feral Tribuneu pod naslovom 'Peče me savjest zbog zločina', Gorinšek je kazao da je najvjerojatnije riječ o neautoriziranom tekstu. 

Pročitajte i ovo Branimir Glavaš OPET NA SUDU Glavaš predao podnesak s kaznenom prijavom protiv bivših i sadašnjih državnih odvjetnika te tužitelja u postupcima "Selotejp" i "Garaža" Slika nije dostupna Pobijanje presude na Ustavnom sudu 'Ukoliko je Glavaš kriv, onda su trebali izreći maksimalnu kaznu'

>> Faber: Šokiran sam lažima u slučajevima "garaža" i "selotejp

'Puno sam stvari saznao naknadno', kazao je, pojašnjavajući da se nakon vojne karijere počeo baviti politikom u kojoj se svašta može reći.

Tvrdnja je, kaže, izvučena iz konteksta, jer je riječ o naknadnim saznanjima, a ne o podacima kojima barata iz vremena kada je bio na čelu obrane istočne Slavonije.

Sudsko vijeće stoga je zabranilo da se sporni intervju koristi kao dokaz, a državno odvjetništvo je na kraju ročišta prigovorilo Gorinšekovom iskazu tvrdeći da nije govorio istinu.

Ratni zapovjednik, koji je u Slavoniju došao kao prebjegli pukovnik JNA, kazao je da od optuženih za zločine nad osječkim Srbima iz ratnih dana pamti jedino Glavaša i drugooptuženog Ivicu Krnjaka.

Glavaš je, dodao je, u prvo vrijeme bio sekretar za narodnu obranu, a veza s vojskom, osim što se nekoliko puta pojavio u uniformi, bila je i njegova zaduženost za mobilizaciju.

Naknadno je postao zapovjednik obrane grada, o čemu se Gorinšek, kako tvrdi, dogovorio osobno s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

"Ne znam točno kada je to bilo. Možda u prosincu 1991.", rekao je Gorinšek, koji je Glavaša iz tog vremena opisao kao osobu bez vojnog iskustva, ali i "najbolje rješenje u datom trenutku".

Gorinšek je ispričao i da je kao zapovjednik zbornog područja zapovjedio osnivanje posebne diverzantske jedinice kojoj je zapovijedao Krnjak. Postrojba je, dodao je, trebala djelovati iza neprijateljskih linija. No, Gorinšek ne zna kako je kasnije došlo do naziva Samostalna uskočka satnija.

"Nazivi su se često mijenjali, a ljudi su davali imena prema svom svjetonazoru", dodao je.

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene