Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemaju povjerenja u Haški sud

'Ne očekujem veliku kaznu, svi koji su razarali ovaj grad dobili su par godina'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vukovarci se dobro sjećaju ratnih pohoda Gorana Hadžića. Ne mogu zaboraviti, osobito oni koji su nekoga izgubili, a gotovo da nema obitelji u Vukovaru koja nije nekoga izgubila. Grad je bio razoren do temelja.

Čak 20 tisuća Vukovaraca moralo je napustiti svoj dom. Svi oni očekuju osuđujuću presudu Goranu Hadžiću. Ipak priznaju da baš i nemaju previše povjerenja u Haaški sud, osobito nakon presuda Vukovarskoj trojci.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda Andrej Plenković u Vukovaru Pregovori i razgovori Plenković iz Vukovara: "To je ozbiljna politička pogreška"

Hrvatska odaje počast legendarnom vukovarskom zapovjedniku. Blago Zadro poginuo je braneći svoj dom. 'Teško mi je, ali ponosna sam na supruga i sina i na sve one branitelje koji su s njim branili ovaj grad', kaže Kata Zadro, supruga Blage Zadre.

Obitelj Zadro sa zanimanjem prati suđenje Goranu Hadžiću. 'Ja bih ga osudila zauvijek, ali opet, ja sam najmanja osoba koja može doprinijeti tome', dodaje Kata. 'Svakog slijedi ono kako je radio. Takva će, nadamo se, i kazna biti', kaže Tomislav Zadro, sin Blage Zadre.

Vukovarski branitelji izgubili su povjerenje u Haaški sud. Razočarani su presudom vukovarskoj trojci. 'Vidjeli smo što je bilo s onim drugima koji su razarali ovaj grad, ubijali ove ljude. Svi su dobili po par godina, tako a ne očekujem ni da će Hadžić dobiti neku veliku kaznu', kaže branitelj Tomislav Josić. 'Bilo bi žalosno da ga ne osude za ništa. To bi bilo i žalosno i sramotno, jer ipak je on bio prva osoba u Krajini', kaže Ivo Kovačić, iz Koordinacije vukovarskih udruga.

>> Matić: Nadam se stvarnoj, a ne simboličnoj kazni Hadžiću

'Hvala Bogu da smo doživjeli i taj trenutak. Međutim, ostaje gorčina zato što nažalost DORH nije učinio puno ili ništa. Žrtve još uvijek vape za pravdom', kaže Branko Borković, zapovjednik obrane Vukovara. Ministar branitelja i sam vukovarski branitelj ne dvoji o Hadžićevoj odgovornosti. 'Fantomska tzv. Krajina i njen predsjednik, kasnije premijer, sigurno je jedan od najodgovornijih za sve ono zlo što se događalo na ovim prostorima', kazao je Predrag Matić, ministar branitelja.

Masakr na Ovčari, nekoliko tisuća ubijenih i 20 tisuća protjeranih Vukovaraca samo je dio velikog zla za koje Haški sud tereti predsjednika takozvane Republike Srpske Krajine. Nema sumnje, Vukovar će s velikim zanimanjem pratiti suđenje Goranu Hadžiću. Početak suđenja preklopio se s tužnom obljetnicom pogibije Blage Zadre. U narednih mjesec i pol dana svaki dan Vukovar će se prisjećati sugrađana kojih više nema.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene