Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba vam pet minuta

Od jeseni gužve na šalterima bit će još manje, evo kako!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerojatno ne postoji građanin kojeg nije naživciralo čekanje u redu na šalterima. Jer uvijek nam 'nedostaje neki papir'!

No, postoji i elegantnije rješenje od čekanja u redovima. Otići na internet i isprintati rodni list, pregledati djetetove ocjene u školi, provjeriti izabranog liječnika.

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za ubojstvo Ukrajinca u Slavonskom Brodu - 6 U stanu Cure detalji o ubojstvu u Slavonskom Brodu: Na proslavi rođendana izbila je tučnjava... Ilustracija Škola pod opsadom Uhićena tinejdžerica: Nožem izbola tri osobe u srednjoj školi

Gužve na šalterima trebale bi biti sve manje. Potvrde o školovanju za studente i učenike, uvid u zemljišne knjige i katastar, uvid u e-recepte i izdane lijekove. I još mnogo toga od jeseni očekuje one koji su u sustavu e-građanin.

U sustavu e-građanin od zime bi se trebala naći i opcija prijave boravišta i prebivališta, što bi trebalo smanjiti redove u policijskim postajama.

'Potvrde o nevođenju kaznenih postupaka, uvide građanima u JOP obrazac, odnosno jedinstveni obrazac poreznih davanja gdje će svaki građanin moći vidjeti sav novac koji isplaćen u bilo kojem obliku preko računa', kaže Darko Parić iz Ministarstva uprave.

Zbogom birokracijo, nema više šaltera: Od sada dokumente printate sami!

Za nekoliko mjeseci i roditelji bi mogli lakše do potvrda za djecu do 15 godina. 'Roditelju recimo treba za dijete rodni list, moći će uzeti ga u elektroničkom obliku kao što uzima danas za sebe, roditelju će sutra trebat potvrda o prebivalištu', dodaje Parić.

Za sve ove pogodnosti dovoljno je samo s OIB-om otići u Finu i zatražiti podatke kako biste se logirali u sustav. Pet minuta za internetski kontakt s državom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene