Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar s ratnim zapovjednicima

NE JENJAVAJU ODJECI UHIĆENJA VETERANA - I dalje nema odgovora na pitanje tko je zakazao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne jenjavaju odjeci uhićenja hrvatskih ratnih veterana u BiH. Večeras se u Slavonskom Brodu kako neslužbeno doznajemo, ministar branitelja Tomo Medved sastao s ratnim zapovjednicima HVO-a iz Posavine i Srednje Bosne.

Tema sastanka Medveda s ratnim zapovjednicima HVO-a iz Posavine i Srednje Bosne je kako pomoći uhićenima kojima danas istječe rok za žalbu na pritvor. U političkim krugovima i dalje se komentira otvoreno pitanje - tko je i zašto zakazao i je li hrvatska trebala znati što se sprema u BiH i na neki način zaštititi svoje državljane.

Pročitajte i ovo Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača Slika nije dostupna Slučaj Orašje i drugi slučajevi Ministar Tomo Mevded će koordinirati aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u BiH

''Očekujem da će tužiteljstvo prihvatiti žalbu i pustiti uhićene da se brane sa slobode'', rekao je Medved. A da je nisu ni trebali biti lišeni, smatra Dragan Čović.

''Ne vidim nijednog razloga da ljudi koji se redovito odazivaju institucijama budu na bilo koji način prisile lišeni slobode kako bi o istim predmetima o kojima su već davali izjave, morali da dokazuju svoje stanje'', rekao je Čović.

Propuste u službama spomenula je jučer u odgovoru za Novu TV i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Mišljenje s njom dijeli i ministar Tomo Medved, koji smatra da su službe trebale znati više još kada je Andrej Plenković odlazio u BiH.

''O njihovoj odgovornosti ja nisam nadležan, to je stvar predsjednice i premijera, ipak mislim da je bilo moguće imati više spoznaja'', rekao je Medved.

Prozivanje službi u Centru za mirovne studije, smatraju političkim pritiskom. ''Jedini zadatak službi je bio da vide postoje li politički pritisci na tužiteljstvo BiH da dođe do uhićenja. Ako su imale tu informaciju, to su trebale podijeliti s državnim vrhom, ali ništa manje i ništa više od toga'', kazao je Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

Svaki se zločin treba procesuirati, a predsjednik Vlade jučer kaže kako se i Hrvatsko pravosuđe bavi armijom BiH.

''Postoje određene pravne radnje, međutim, tu se ne radi o nikakvim mjerama retorzije, nego o postupcima, istragama, ukoliko je za to pokažu osnovane sumnje, mogu postati pravi predmet'', rekao je premijer Andrej Plenković.

Nitko ne želi kalkulirati može li zamjena pravnih predmeta biti rješenje ove više političke, a manje sigurnosne zavrzlame nastale na relaciji Hrvatska BiH. Političku snagu premijeru i predsjednici mogao bi dati i Sabor jer Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost planira saboru predložiti poseban zaključak.

''Ako je potrebno da premijer i predsjednica ponovno idu na razgovore, ruka koja je pružena znači da tražimo razgovor na tu temu'', kaže Ranko Ostojić, iz saborskog odbora za unutarnju i nacionalnu sigurnost.

Uhićena desetorica, u međuvremenu će čekati odluku o puštanju na slobodu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene