Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelj dječaka u šoku i strahu

Potraga za nestalim dječakom (16) na Visovačkom jezeru obustavljena i nastavlja se u ponedjeljak: Spasilačke ekipe dno jezera pretraživat će i sonarima

Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr)
Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Potraga za maloljetnikom u Visovačkom jezeru (Foto: Pixell) - 1 Potraga za maloljetnikom u Visovačkom jezeru (Foto: Pixell) - 1 Foto: Pixell Potraga za maloljetnikom u Visovačkom jezeru (Foto: Pixell) - 2 Potraga za maloljetnikom u Visovačkom jezeru (Foto: Pixell) - 2 Foto: Pixell Potraga za maloljetnikom u Visovačkom jezeru (Foto: Pixell) - 3 Potraga za maloljetnikom u Visovačkom jezeru (Foto: Pixell) - 3 Foto: Pixell Potraga za maloljetnikom u Visovačkom jezeru (Foto: Pixell) - 4 Potraga za maloljetnikom u Visovačkom jezeru (Foto: Pixell) - 4 Foto: Pixell +2 Fra Božo Duvnjak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Potraga za maloljetnikom koji je nestao u Visovačkom jezeru u Nacionalnom parku Krka nakon što se u subotu oko iza 17 sati prevrnuo čamac u kojem je bio s još trojicom prijatelja, niti u nedjelju nije uspjela locirati nestalog dječaka. Obustavljena je oko 19 sati, a nastavlja se u ponedjeljak.

"Potraga za nestalim 16-godišnjakom na Visovačkom jezeru završena je oko 19 sati, i dalje bez rezultata. Spasilačke ekipe i u ponedjeljak se vraćaju na visovac, a koristit će i sonarne uređaje, zbog smanjene podvodne vidljivosti u jezeru", izvjestila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Pezo Moskaljov.

Pročitajte i ovo Potraga za nestalim mladićem (Foto: Šime Vičević/dnevnik.hr) U pomoć stiže i vojska Brojne poteškoće na terenu: Potraga za mladićem (16) na Visovačkom jezeru i dalje bez uspjeha Slika nije dostupna Potraga trajala do 22 sata, nastavlja se u nedjelju od 7 ujutro Drama u Nacionalnom parku Krka: Kod Visovca se prevrnuo čamac s četiri maloljetnika, troje spašeno, a za jednim se još traga

Trojica maloljetnika iz čamca uspjela su doplivati do otočića Visovac, na kojem se nalazi i franjevački samostan, no četvrtom se mladiću16-godišnjaku iz Laškovica izgubio svaki trag. Policija je ispitala trojicu maloljetnika oko događaja koji su se zbili u čamcu na Visovačkom jezeru te poslala priopćenje.

"Prilikom vožnje čamcem jedan od maloljetnika se ustao, što je narušilo ravnotežu, uslijed čega su sva četiri maloljetnika pala u vodu. Obzirom na stanje šoka od pada u vodu i činjenicu da nestali maloljetnik nije bio vješt u plivanju, nakon pokušaja ostalih da mu pomognu, ostao je u vodi blizu prevrnutog čamca, dok su preostali otplivali po pomoć na Visovac. Dolaskom brodice s Visovca u pomoć, nestali maloljetnik nije zatečen u blizini prevrnutog čamca, nakon čega je organizirana opsežna potraga koja je još uvijek u tijeku", izvijestila je PU šibensko-kninska.

"U potrazi sudjeluje pet ronioca specijalne jedinice policije iz Splita, 4 ronioca HGSS-a i 18 pripadnika gorske službe spašavanja, članovi DVD-a Dubravica, jedan brod nacionalnog parka, a uključuju se i dobrovoljci. Na terenu u potrazi sudjeluje 50-ak ljudi. Poduzimamo sve mjere da pronađemo nestalog mladića", rekla je ranije Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.

U čamcu su bila četvorica prijatelja, vršnjaka, polaznika srednje medicinske škole.

Shrvani otac: "Rekao je dobro je ćaća i pošao"

U zaseoku Laškovica, udaljenom svega nekoliko kilometara od jezera, zabrinutost i strah. Obitelj nestalog dječaka nije znala gdje se skupina mladića uputila. Njegov otac nam je potvrdio kako je 16-ogodišnjak dobar plivač. Posljednji put sina je vidio jučer oko 16:30.

"On je rekao da ide kod prijatelja Šime Brajkovića. Ja sam rekao može i rekao sam mu, znaš di stoje novci, uzmi 20 kuna za marendu. Rekao je, dobro je ćaća i pošao", rekao je kroz suze za Novu TV otac nestalog mladića, Željko.

Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) Shrvani otac nestalog dječaka na Visovačkom jezeru (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

"On je rekao da ide kod njega, a ne da ide na Krku... ni kako su došli do čamca, ni tko im je dao čamac, ni kako su krenuli tu, ni zašto su krenuli tu, mi to pojma nemamo", dodaje Milena, teta nestalog dječaka.

U spsas im pohitao fratar

U spašavanju trojice mladića pomogao je fratar Božo Duvnjak iz samostana koji ih je spazio u vodi. U kobnu avanturu mladići su krenuli u malom plastičnom čamcu na vesla vesla, a premda su neke informacije govorile da je nestali mladić bio neplivač, njegov je otac potvrdio da je znao plivati.

"Oko 17:30 čuo sam jedno veselje, zafrkanciju, šalu. Mislio sam da se to na obali događa (pokazuje na obalu prekoputa samostana na Visovcu). Nakon dvadeset minuta čujem netko viče 'Upomoć! Tonem!'. Rezumijete, ne vjeruješ sam sebi, je li to sad netko zafrkava ili govori istinu. Ja sam u tom smislu (sebi) rekao kad netko zove upomoć, ja uvijek idem", rekao nam je fra Duvnjak.

Fra Duvnjak je istrčao iz samostana van, kaže i vidio o čemu se zapravo radi. "Znate onaj glas, zvoni mi u ušima, 'Ljudi tonem! Ne znam plivati, spašavajte me!'. Sve je odjekivalo tim glasom", priča fratar.

Dodaje kako je čuo mladiće kako se međusobno pozivaju da spase prijatelja, ali da nisu mogli. "Ja vidim njega, lupa rukama, viče i zove upomoć. Ništa, odletio sam do svog broda, upalio ga, no dok sam došao do tamo, on je potonuo", kaže fra Duvnjak.

Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) Fra Božo Duvnjak (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Potvrdio je da su trojica od četvorice maloljetnika sami isplivali na Visovac pa su ih odveli u samostan i presvukli, dok je fra Duvnjak nastavio tražiti nestalog dječaka.

"Nastavio sam brodom dalje, ne bi li on isplivao odozdo, ako je došao do dna, da se odgurne, jer nije znao plivati. Ja sam samo vidio, ne znam jesu li od njega, njegove tenisice. Ne znam. Vidio sam da kraj broda plivaju i stoje obrnuto", priča fratar.

Ubrzo je nazvao Centar 112, koji je dalje proslijedio poziv ostalim službama. "Mi smo do iza 22 sata radili", rekao je na kraju.

Dodaje kako je nestalog dječaka poznavao i da mu je bio vjeroučitelj.

Trojica maloljetnika koji su se uspjeli spasiti kazali su da im se brodić prevrnuo zbog loših vremenskih uvjeta, odnosno vjetra. Njima je pružena pomoć u šibenskoj bolnici, bili su bez ozljeda, ali pothlađeni i u stanju šoka. U bolnici nam je potvrđeno da su otpušteni kućama. U pratnji roditelja će u policiji dati izjavu o okolnostima ovog tragičnog događaja. 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene