Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele politizaciju svojih zahtjeva

FPZG: Većina studenata ne podupire blokadu nastave

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkome Fakultetu političkih znanosti većina studenata ne podupire blokadu kao sredstvo za ostvarivanje svojih ciljeva te želi da se nastava normalno održava i ukine blokada tog fakulteta koju provodi manjina studenata, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare na FPZG-u.

Govoreći u ime studenata FPZG-a koji ne podupiru blokadu nastave, Ante Milas je istaknuo da se na Fakultetu potpisuje peticija 'za nastavak normalnog održavanja nastavnog procesa i prekidanje blokade'. Rekavši kako je dosad peticiju potpisao 261 student, Milas je istaknuo kako studenti smatraju da je blokada postigla cilj - upozorila na probleme visokog školstva, te da je sad vrijeme za drugi korak - ostvarivanje njihovih zahtjeva kroz institucije države. Pozvao je kolege koji još blokiraju nastavu da to prekinu te dodao da se normalizacija nastave očekuje najkasnije sutra.

Pročitajte i ovo Učenica Promjene u obrazovanju Hrvatska mora povećati broj gimnazijalaca: Gimnazijski program uvest će se u mnoge škole pod jednim uvjetom Slika nije dostupna Studenti izašli na ulice 'Primorac odgovornost svodi na skidanje tuđih glava'

Predsjednik Studentskog zbora tog fakulteta Seif Aladin Salameh slaže se da je blokada postigla uspjeh skretanjem pozornosti na probleme, naročito na to da se bolonjski proces ne provodi kako treba. Ocijenio je kako je vrijeme da se kroz institucionalizaciju studentskih vijeća nastave rješavati problemi te je i on pozvao studente da prekinu blokadu.

Dekan Vlatko Cvrtila rekao je studentima da blokada nije bila potpuna jer se nastava održavala, posebice za neke teže predmete. Po njegovu mišljenju, blokada nije najbolje rješenje problema. Napomenuo je da se nastavni proces, zbog kraja ljetnog semestra, mora normalno održavati.

Studenti FPZG-a predstavili su deklaraciju u kojoj se ograđuju od bilo koje politizacije svojih zahtjeva te od Sveučilišta u Zagrebu i Fakulteta političkih znanosti zahtijevaju da se bolonjski proces dosljedno provodi. Pod tim, kako su istaknuli, podrazumijevaju ukidanje 'kvazibolonje' koja se provodi na sveučilištima u Hrvatskoj i primjenu 'prave bolonje' u skladu s Bolonjskom deklaracijom.

Također, među ostalim, od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) zahtijevaju da financira veći fundus knjižnice FPZG-a, koji će zadovoljiti potrebe svih studenata, i subvencioniranje kupnje nastavne literature nužne za kvalitetno studiranje. Trenutačna cijena literature premašuje financijske mogućnosti većine studenata, ističu studenti.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene