451451
451451
451451
451451
451451

HSS SVE BLIŽE RASPADU? Petir: 'Beljak je prodao stranku staru 113 godina i počinio kulturocid'

  • , 25.09.2016., 20:35
  • Autor:
  • komentara

Nastavljaju se sukobi unutar HSS-a, nakon što je predsjednik Krešo Beljak suspendirao pojedine članove.

 
 
 
 
HSS pred raspadom? (Video: Dnevnik Nove TV)
HSS pred raspadom? (Video: Dnevnik Nove TV)

Suspenzije, optužbe za kriminalna djela, prozivke za izdaju stranačkih interesa - svakodnevno pljušte unutar HSS-a. Dvije su suprostavljene struje. Jedni stoje uz predsjednika stranke Krešu Beljaka, drugi uz Marijanu Petir. Zbog eskalacije sukoba, stranka je, prema mišljenju nekih, sve bliže raspadu.

Slogu u HSS-u su zamijenile međusobne optužbe. Predsjednik stranke suspendirao je više od 100 članova koji ne dijele njegovo mišljenje.

'Jednom diktaturom i političkom eliminacijom, želi pošto-poto zadržati poziciju predsjednika stranke kako bi nas vjerojatno i dalje uništavao', smatra Marijana Petir. On uzvraća da ne ruši stranku, već je vodi novom početku.

'Oni imaju pravo žalbe nadležnim tijelima, a nadzorni odbor, nadstranačko tijelo je utvrdilo da sam postupio u skladu s odlukama Glavnog odbora. Nitko nije izbačen iz stranke, svi se imaju pravo žaliti, i ukoliko to naprave ja vjerujem da će njihova objašnjenja nadležna stranačka tijela uzeti u obzir', rekao je Beljak.

Stranačka tijela trebala bi odlučivati i o zahtjevu za njegovom smjenom koju je podnio dio stranke, predvođen Marijanom Petir.

'Gospodin Beljak ne dijeli niti sustav vrijednosti niti ideologiju niti programska načela sa ostatkom HSS-a. On je to, naime, i priznao. Što znači da je on promašio stranku, još je i priznao da je sklopio ovu koaliciju zbog financija što znači da je prodao stranku staru 113 godina i počinio kulturocid', kaže Petir.

Ne mogu mu oprostiti partnerstvo s SDP-om, unatoč pet osvojenih mandata. Petir smatra da bi ona bolje upravljala strankom. Najavila je svoju kandidaturu.

'Da je htjela biti predsjednica mogla je to biti prije šest mjeseci ili sedam, kad je bila izborna skupština. Nije se htjela kandidirati kad je stranka bila u puno većim problemima samo sa jednim saborskim zastupnikom sa svim ovim financijskim problemima, tako da u trenutku kad smo spasili stranku zahvaljujući odlukama koje su donijela stranačka tijela, dakle ne ja, nego Glavni odbor, u ovom trenutku mislim da bi bilo deplasirano pričati o bilo čemu', kaže Krešo.

U rat među suprotstavljenim stranama, uvučen je i bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg. Stranka, prema Beljakovim riječima, ima višemilijunske dugove koje mu je Hrg ostavio.

'Nema gubitka u stranci, generalno na računu. Oni imaju unutar sebe dubioze, oni se ponašaju kao feudi, svaka županijska organizacija misli da ima svoj budžet, a postoji samo jedan žiro račun u koji se slijevaju svi novci, sva sredstva', kaže Branko Hrg, bivši predsjednik HSS-a.

Kredit od 700 tisuća kuna dignut za prošle izbore, Hrg, ne osporava. Nisu, kaže, htjeli trgovati kao Beljak sada.

'Milanović je preplatio te mandate. Beljak je izvrsno trgovao, ali je to bila trgovina koja će u stvari na kraju završiti uništenjem HSS-a', ocjenjuje Hrg.

Beljak na sve uzvraća da je postupao sukladno odlukama stranačkih tijela. Poručuje da će krenuti u izmjenu statuta stranke, revidiranje članstva te uvođenje članarina. A račun stranke, zahvaljujući dobivenih pet mandata, podebljat će za oko dva i pol milijuna kuna iz državnog proračuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se