Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za Fimi mediju

Bačić: Barišić nam je donio novac i rekao da je od donatora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se suđenje u slučaju Fimi medija.

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu, njegovoj bivšoj stranci HDZ-u i ostalima okrivljenima u slučaju Fimi media nastavlja se svjedočenjem bivšeg glavnog tajnika HDZ-a Branka Bačića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prihvatili jamstva Županijski sud donio odluku - Sanader može na slobodu, USKOK najavio žalbu Slika nije dostupna Nova rasprava o nekretninama Obrana dopunila dokumentaciju za Sanaderovu obranu sa slobode

Bačić je rekao da je tijekom 2008. i 2009. aktivno sudjelovao u radu predsjedništva HDZ-a, ali da u tom razdoblju predsjedništvo nije obavljalo svoju statutarnu obavezu u dijelu vođenja financijskog poslovanja. Objasnio je da se o bitnim financijskim dokumentima nije raspravljalo, već bi se donijele neke odluke o donacijama, ali nikada i odluke o poslovnom planu.

Bačić je rekao da je uvjeren da je Sanader dao suglasnost da se dokumenti dostavljaju finacijskim institucijama te da je s obzirom na autoritet morao s tim biti upoznat.

Odgovarajući na pitanje tužiteljice Bačić je rekao kako je u listopadu 2010. USKOK-u predao 2 milijuna kuna i 300.000 eura nakon što je Jadranka Kosor obavijestila glavnog državnog odvjetnika da su siječnju u blagajnu položili taj novac . Ispričao je kako je novac donio Barišić koji je rekao da su to dali donatori i da su ga tako i tretirali.

>> Jarnjak: Sanader je bio svemoguć, mogao je raditi mimo mene

Prije nego je HDZ razriješio Barišića održan je sastanak na kojemu je bio Barišić, Kosor i on, rekao je Bačić i dodao da su tada dogovorili da se taj novac položi u stranačku blagajnu. Rekao je da s obzirom da je HDZ završio godinu s plusom od 13 milijuna kuna nisu imali potrebe posezati za tim novcem niti su ga uveli u knjige.

Bačić je objasnio da su novac predali DORH-u zbog špekulacija koje su krenule, kao i afera Fimi medija u kojoj je Barišić bio glavni akter. Tada im se učinilo da bi novac mogao biti povezan s tom aferom i odlučili su ga predati.

U nastavku ispitivanja Bačić je rekao da se Sanader na jednom od sastanaka zalagao da se HDZ više angažira oko zaštite stranačkih dužnosnika koji su bili zahvaćeni aferama oko Podravke i HEP-a. Odvjetnik Čedo Prodanović upitao ga je je li Sanader tražio da se nešto zataškava Bačić je rekao da nije ništa takvog izrijekom govorio, ali da ne zna što je Sanader zapravo htio.

Bačić je ispričao da je, kada je došao na mjesto glavnog tajnika, s Jarnjakom napravio primopredajni ugovor i da je bio upoznat sa stanjem na računima stranke. Rekao je da su godišnji prihodi HDZ-a bili oko 40 milijuna kuna. Istaknuo je da su prihodi ovisili o donacijama. Rekao je i kako je primijetio da postoje neka sredstva koja se ne evidentiraju u poslovnim knjigama.

Ivo Sanader pitao je Bačića je li se događalo da su pojedini članovi Predsjedništva ponekad predlagali točke dnevnog reda koje su im bile važne, na što je on potvrdno odgovorio. Rekao je kako glavni tajnik vodi tajništvo, a da predsjednik stranke vodi Predsjedništvo. Nakon toga je rekao Sanaderu da on najbolje zna kako je funkcionirao s Ivanom Jarnjakom, kojeg je inače Bačić zamijenio na mjestu glavnog tajnika stranke. Bačić je dodao kako je on blisko surađivao s Jadrankom Kosor.

Suđenje za Fimi mediju nastavlja se sutra svjedočenjem Jadranke Kosor.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene