Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Suđenje za Fimi mediju

Jarnjak: Nije nam odgovaralo da Thompson nastupa za ikoga jer okuplja veliki broj publike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svjedočenjem Ivana Jarnjaka nastavilo se suđenje za Fimi mediju.

Jarnjak je na današnjem ročištu ispričao kako je bio supotpisnik računa HDZ-a jer su mu, kada je došao na funkciju glavnog tajnika, rekli da je prošli glavni tajnik supotpisnik računa, odnosno naloga za isplatu s računa. Na pitanje tužiteljice tko vodi materijalno poslovanje HDZ-a Jarnjak je objasnio da to prema Statutu vodi Predsjedništvo stranke.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NASTAVAK SUĐENJA Fimi media: Ivan Jarnjak nije došao svjedočiti u procesu protiv Sanadera Slika nije dostupna Suđenje za Fimi mediu Faber ponovio da je Barišić bez pregleda dolazio Sanaderu u Banske dvore

U nastavku svjedočenja Jarnjak je rekao kako su se sjednice Predsjedništva u početku snimale i da se s tom praksom prestalo na Sanaderov zahtjev. Spomenuo je i da je nekad zapisnik vodila Sunčana Glavak.

Jarnjak je naveo i kako je primijetio da ima 'šlamperaja' u financijama HDZ-a pa je predložio da se posluje preko samo jednog računa, a taj je prijedlog Predsjedništvo prihvatilo. Tekuće financije stranke vodila je šefica računovodstva, rekao je. U svom iskazu Jarnjak je spomenuo kako je o svim stvarima na dnevnom redu odlučivalo Predsjedništvo, a o onima koji nisu bile na dnevnom redu odlučivao je izravno Sanader.

'Od 2005. do 2009. šefica računovodstva bila je Branka Pavošević, do sredine 2008., a u rujnu je na njeno mjesto došla Marica Glavaš', rekao je Jarnjak.  Jarnjak je spomenuo i jedan račun za PTT troškove od 100.000 kuna za koji je pitao Pavošević jer mu je bilo čudno da su troškovi tako visoki. Ona je to opravdala riječima da su visoki računi zbog puno telefona. Rekla je i da se plaća i račun za telefon od Sanaderove kćeri. Kada je o istome upitao Sanadera on mu je rekao da ne brine za to.

Na pitanje tužiteljice je li kao tajnik postavljao pitanja o financijskom poslovanju stranke Jarnjak je rekao da se nisu postavljala pitanja nakon što je predsjednik donio odluku, a i jer je na računu uvijek bilo dovoljno novca. Rekao je i kako nije imao razloga pomisliti da se radi o nezakonitom stjecanju novca. Spomenuo je i razgovor s vozačem koji mu je rekao da se vrše određene isplate i da neki dobivaju novac. Vozač je Jarnjaka pitao je li on među njima, a on mu je odgovori da ne i da prima plaću.

Nakon toga Jarnjak je razgovarao s Pavošević koja mu je rekla da joj Sanader svaki mjesec daje popis ljudi kojima treba isplatiti novce koji se osigurava preko Mladena Barišića. Na tom popisu, dodao je, bili su i neki mediji. U razgovorima sa Sanaderom spominjala se Osječka televizija, a pričalo se i o suvlasništvu u Z1 televiziji.

U sklopu toga Jarnjaku je predočena njegova bilješka od 21. siječnja 2008. godine na kojoj su bila zapisana imena Mačeka i Barišića, a Jarnjak je to objasnio da je vjerojatno netko od njih trebao osigurati novac. Jarnjaku je predočena i bilješka o Franku Bilaveru, koji je trebao zastupati HDZ u SAD-u, a bilo je zabilježeno da će mu se mjesečno isplaćivati 5.000 dolara.

Jarnjak je ispričao i da mu je Pavošević jednom rekla da ide u carinu brojati novac i da je prvi puta zaključio o tim isplatama kada mu je Pavošević rekla da će joj Barišić dati novac po Sanaderovom nalogu. Jarnjak je naveo i kako mu je Ivan Šuker jednom rekao da 'ne bu dobro' jer ima informacije da se na Carini broje 'neki penezi'. Rekao je da mu je bilo jasno da se tamo ne mogu brojiti novci koji dolaze iz poštene djelatnosti.

U nastavku svjedočenja Jarnjak je istaknuo kako su mediji nanijeli HDZ-u veliku štetu, ali da o tome na sjednici Predsjedništva nisu nikada razgovarali jer Sanader to nije nikada stavio na dnevni red. Prvi puta su na sjednici o tome razgovarali nakon Sanaderova odlaska, rekao je.

Tužiteljica je pitala Jarnjaka i jesu li mu poznate okolnosti smjene Branke Pavošević. On je rekao kako je 2007. zbog novog zakona trebalo uspostaviti novi oblik vođenja financija političkih stranka. Ispričao je kako je shvatio da Pavošević ne zna napraviti završni račun pa je Sanaderu savjetovao da im trebaju stručni ljudi. Odlukom predsjednika Pavošević je smjenjena sredinom 2007., a Sanader je rekao da će ona nakon toga obnašati dužnost tajnice za financije. S obzirom da takvog radnog mjesta nije bilo morali su dopuniti sisrematizaciju.

Na pitanje tužiteljice je li osobno davao naloge za isplate Branke Pavošević Jarnjak je rekao da nikada nije govorio na koji način treba riješiti isplate. Rekao je kako je Pavošević isplaćivala takozvane apanaže. Jarnjak je u svom iskazu naveo da je o povećanju plaća odlučivao predsjednik, a na pitanje o isplati božićnica za 2008. godinu Jarnjak je rekao kako bi on podsjetio predsjednika i on bi mu rekao da to prenese Branki da to može isplatiti.

Upitan o financiranju izbornih kampanja Jarnjak je nabrojao članarine, donacije i državna sredstva. '2007. se govorilo da bi kampanja okvirno mogla koštati oko 18 milijuna kuna i tada je izborni stožer odlučivao na što će se trošiti ta sredstva', rekao je Jarnjak i dodao da državna revizija nije utvrdila nepravilnosti.

Jarnjak se dotaknuo i ovrhe za kampanju iz 2005., rekao je da ga je nazvao Maček da je s računa po ovrsi skinut 4,1 milijun kuna, a kada je nazvao Pavošević ona je rekla da je skinuto 5,2 milijuna kuna i da joj je Maček rekao da je to plaćeno. Uspjeli su vratiti oko dva milijuna kuna, no preostala tri nisu mogli jer je postojala dokumentacija da je tvrtka Scan d.o.o. radila za HDZ.

Jarnjak je rekao kako im nije odgovaralo da Marko Perković Thompson nastupa za ikog drugog, ako ne nastupa za HDZ. Obrazložio je to širokom Thompsonovom publikom, koja je istovremeno veliki broj birača. 'On je popularan i sluša ga veliki dio članova HDZ-a, onda nam ne odgovara da nastupa za druge jer bi odvukao naše birače nekoj drugoj stranci', dodao je Jarnjak.

Mladen Barišić bio je glavni operativac u stranci, rekao je Jarnjak. Ispričao je kako je Barišić trebao voditi računa o štedljivosti i da se zbog toga znalo dugo čekati na sitnice poput zastavica. Govoreći o cateringu Jarnjak je objasnio kako je to išlo preko Branke Pavošević koja je to organizirala zajedno sa Biancom Matković.

Tužiteljica je Jarnjaka upitala i o plaćanju BMW vozila za HDZ. Ispričao je kako mi je Barišić rekao da BMW treba legalizirati i da ga je kupio Robert Ježić. Od BMW-a su dobili novi račun te su platili carinu i doprinose, ali ga je Sanader u međuvremen uodlučio vratiti jer nije bilo zgodno da HDZ ima takav BMW u doba recesije.

Suđenje se nastavlja sutra, svjedočenjem Ivana Jarnjaka.

Za svjedočenje i ispitivanje Jarnjaka sutkinja Ivana Čalić predvidjela je čak tri raspravna dana.

U postupku se Hrvatsku demokratsku zajednicu, bivšeg premijera i predsjednika te stranke Ivu Sanadera i još četvero tereti za nezakonito izvlačenje novca iz državnih tvrtki i institucija i punjenje HDZ-ovog 'crnog fonda'. Podsjetimo, u studenom prošle godine u USKOK-u je u vezi s crnim fondovima HDZ-a ispitan i Ivan Jarnjak. Jarnjak je tada, prema riječima njegova odvjetnika, u USKOK-u bio u svojstvu osumnjičenika i aktivno je iznosio svoju obranu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene