Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najtopliji travanj

UZNEMIRUJUĆI PODACI 'Ovo je strašno, ne možemo predvidjeti što će se događati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Temperature rastu i ne misle se zaustaviti, pokazuju to najnoviji podaci NASA-e prema kojima je travanj bio najtopliji mjesec od početka mjerenja.

Prema podacima koje je objavila Američka svemirska agencija (NASA), travanj 2016. godine bio je najtopliji travanj u povijesti mjerenja temperatura, a podaci ukazuju i na porast temperatura u posljednjih šest mjeseci.

Pročitajte i ovo Toplinski valovi tijekom proljeća - 4 Gotovo 40 stupnjeva Ove dvije europske države gore, vrućine bi mogle oboriti povijesni toplinski rekord: "Nikada nismo osjetili ovakvo što u travnju" Drvo je prvo, ilustracija Svako drvo je važno Zagreb je drugi najzeleniji europski glavni grad: "Možemo prepoloviti broj smrtnih stradanja tijekom najvećih toplinskih valova"

Brojke prikupljene u travnju nastavak su zagrijavanja Zemlje kakvo nije zabilježeno u posljednjih 130 godina. Jedan je znanstvenik kazao kako će podaci koji se još očekuju pokazati da posljednjih 12 mjeseci globalne temperature neprestano rastu.

'Ovo je strašno. Nalazimo se u trenutku u kojem ne možemo predvidjeti što će se događati u budućnosti. Znali smo da će El Nino uvelike promijeniti sliku svijeta, no nismo očekivali ovakav skok', rekao je meteorolog Eric Holthaus.

Dodao je kako su u posljednjih godinu dana, globalno gledajući, temperature porasle za 25% od početka mjerenja 1880-ih, a ovaj porast ima značajan utjecaj na čitav okoliš.

Kazao je da možemo očekivati daljnje topljenje ledenjaka, kojih će ove godine biti najmanje u povijesti. Napomenuo je i kako je posljednjih 18 mjeseci, uslijed porasta temperatura, nestalo oko četvrtine koraljnih grebena.

Velik broj znanstvenika drži kako na ovakav drastičan porast temperatura uvelike utječe ljudsko djelovanje, a tu činjenicu potvrđuje i izvješće predstavljeno na Panelu o Klimatskim promjenama iz 2014. godine. U izvješću piše da su porast temperatura, zagrijavanje atmosfere i promjene oceanskog sustava neizbježni, piše The Independent.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene