Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na Jarunu

Stravični prizori: Narkomani zaposjeli dječji park, ovisnica usred bijela dana konzumira drogu

Aktualno Galerija Željko Petković Željko Petković Foto: DNEVNIK.hr Narkomanske igle - 1 Narkomanske igle - 1 Foto: DNEVNIK.hr Narkomanske igle - 2 Narkomanske igle - 2 Foto: DNEVNIK.hr Narkomanske igle - 3 Narkomanske igle - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Narkomanske igle - 4 Galerija 1/5 >>
Strava na Jarunu - dječji park već su prije nekoliko mjeseci zaposjeli narkomani. Za sobom ostavljaju krvave šprice i igle, koje pronalaze djeca. Roditelji su očajni, u strahu je cijeli kvart, a u sve se uključila i policija. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić Brunović.

U središtu Zagreba - narkomanske igle. Krvave i opasne, a tik do djece i vrtića. Da bi stvar bila još gora, pronašla su ih djeca dok su se igrala u parku na Jarunu. Nitko od roditelja od straha ne želi pred kamere. I sami su nailazili na šprice.

Koliko je situacija ozbiljna, svjedoči i video na kojem se vidi kako usred bijela dana ovisnica konzumira drogu u obližnjoj ulici.

U blizini parka su i dva dječja vrtića. Kažu nam, svjesni su problema. Traže pomoć od Grada. "Zaključavanje igrališta, rasvjeta i kamere doprinijeli bi sigurnosti i zaštiti zdravlja djece kod igre te općenito sigurnosti svih ostalih korisnika parka."

O svemu je obaviještena i policija. Zaprimila je ukupno sedam prijava. "Doista smo pronašli šprice i policijski službenici zbrinuli su ih u posebne spremnike za taj otpad", kazala je glasnogovornica PU zagrebačke Marija Goatti. Ne žele otkrivati više detalja, ali kažu - policija patrolira oko dječjeg parka: "Bitno je građanima prenijeti da smo pozorni i budni i da vodimo brigu o sigurnosti i mladih i djece."

Pročitajte i ovo Dvoje djece teško ozlijeđeno u Splitu - 4 Nakon strašne nesreće Poznato stanje dvoje djece na koje je u Splitu naletio kombi: "Imamo indicije o tome što se dogodilo"

Zbog sigurnosti Grad će postaviti kamere i javnu rasvjetu. "Park je zaista bio napušten i onečišćen, i Zrinjevac i Čistoća odradili su svoj dio posla. Raskrčili su stvari, odnijeli su sav otpad, čak i onaj opasni", kazao je Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

Kad padne mrak, u parku se ništa ne vidi, a danju se skrivaju u obližnjem grmlju, kažu nam roditelji, koji su zgroženi svime što se događa. Nadaju se rješenju prije nego što se dogodi neka tragedija. U ovakvim slučajevima nadležni apeliraju - ni slučajno dirati igle, već sve odmah prijaviti policiji.

O temi ovisnosti reporterka Matea Ćorić Brunović razgovarala je sa Željkom Petkovićem, pomoćnikom ravnatelja HZJZ-a za suzbijanje zlouporabe droga.

Petković je istaknuo da kod bilo kojeg pronalaska narkomanskih igli treba obavijestiti udruge koje prikupljaju infektivni otpad, a popis tih udruga dostupan je na stranici HZJZ-a. "Ili kontaktirajte nas kako bi se te igle i šprice maknule s nekog područja, naročito onog na kojem se igraju djeca. Bilo je nekad slučajeva da se netko i nabode, najčešće se radilo o policijskim službenicima. Bitno je u slučaju pronalaska takvih igala reagirati i maknuti ih s ulice."

Na pitanje čime se mogu zaraziti ako se nabodu na tu iglu, kaže: "Svako intravenozno uzimanje droga je problematično i uz njega su povezane određene zarazne bolesti. Najčešće se radi o nekim oblicima hepatitisa

Pročitajte i ovo Napad na rusku novinarku - 4 Teške ozljede Brutalna otmica novinarke: Slomili joj sve prste, obrijali glavu i premazali je bojom

U Hrvatskoj postoji sustav zamjene igala i većina ovisnika koji su intravenozni konzumenti uzimaju sterilne igle i šprice. Na taj je način stopa zaraze hepatitisom vrlo niska."

Kazao je kako je prema posljednjim podacima iz Europskog izvješća o drogama, koje će biti predstavljeno pred saborskim odborom, primjetan zabrinjavajući porast konzumacije droga, naročito stimulansa. "Pritom mislim na kokain, amfetamine, esctasy i kanabis." 

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene