Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović osudio incident

Napadači iz Kistanja će u pritvor: Bogoslove su tukli 'iz mržnje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što je skupina maloljetnika fizički napala učenike bogoslovije manastira Krka, stigao je niz reakcija na taj incident. Istovremeno, policija je protiv napadača najavila podnošenje kaznene prijave te njihovo privođenje.

Šibensko-kninska policija dovršila je danas kriminalističku obradu u slučaju jučerašnjeg incidenta u Kistanjama, u kojem je skupina maloljetnika napala učenike bogoslovije manastira Krka.

Pročitajte i ovo Oleg Butković Je li pogodovao bratu? Butković odgovorio Benčić: "Obitelj se ne dira, a pravna stručnjakinja studirala je 18 godina..." Paula Klaić Saulačić, reporterka Dnevnika Nove TV Napad u Dubrovniku HDZ-ovac brutalno napao maloljetnika: Određen mu je jednomjesečni zatvor, oglasila se stranka

'Maloljetnik s područja Kistanja osumnjičen je za nanošenje teške tjelesne ozljede 19-godišnjem državljaninu BiH s prebivalištem u Kistanjama, dok su šestorica maloljetnika s tog područja osumnjičena za nanošenje lakših ozljeda petorici državljana BiH s prebivalištem u Kistanjama', rekli su u policiji.

>> Kistanje: Pretukli pravoslavne bogoslove, jedan teže ozlijeđen

Opisujući jučerašnji incident, naveli su kako su osumnjičeni u Kistanjama jučer oko 13 sati 'iz mržnje, verbalno, a zatim i tjelesno napali osmoricu učenika bogoslovije manastira Krka'. Jedan je 19-godišnji učenik ozlijeđen teže, dok ih je petero prošlo s lakšim ozljedama. Lakše je ozljede zadobilo i dvoje maloljetnih napadača.

Policija je najavila podnošenje kaznene prijave šibenskom Općinskom državnom odvjetništvu za mladež protiv osumnjičenih maloljetnika, koji bi tijekom dana trebali biti prebačeni u pritvor.

Na jučerašnji je incident stigao čitav niz reakcija, uključujući i premijera i predsjednika Republike.

Milanović i Josipović osudili incident

Događaj je najoštrije osudio premijer Zoran Milanović. Rekao je kako se na taj način nastavlja sramotna Odiseja i da su napadi na Srbe postali normalni u Hrvatskoj. 'Jučer su dvojica ostala bez nosne hrskavice, a oni koji su ih napali su isto djeca. Netko je na njih imao patogeni utjecaj', rekao je Milanović.

Osuda je stigla i od predsjednika Ive Josipovića. 'Ima nekih koji bi provocirali međunacionalne sukobe pa i fizičko nasilje. Treba im jasno reći ne i očuvati naša ustavna načela', rekao je novinarima predsjednik, ističući da su građanska i nacionalna ravnopravnost neka od temeljnih ustavnih načela Hrvatske koja pripada svim građanima, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili etničku pripadnost.

'Zadnje je vrijeme za poruku kako svi naši građani imaju svoj dom u Hrvatskoj. Gosti su turisti, gospodarstvenici koji dolaze u Hrvatsku, a svi građani ravnopravni su članovi zajednice', dodao je Josipović. Predsjednik tu poruku posebno uputio političarima, medijima i sportskim djelatnicima ističući da je sigurnost 'temelj naše države'.

Dominić: To nije strašan incident!

O incidentu u Kistanju izjavu je dao i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić. 'Maloljetnici su počinitelji, njih je sedmero privedeno u policijsku postaju Knin. Nad njima se danas obavlja istražni postupak', rekao je Dominić.

'To nije strašan incident! To je narušavanje javnog reda i mira, samo što je utjecalo više osoba. Što se tiče Kistanja, policija je unazad godinu dana puno intervenirala zbog narušavanja javnog reda i mira između Hrvata koji su došli s Janjeva, jer oni se teško uklapaju u ovu sredinu', rekao je Dominić.

Događaj komentirao vijećnik Roko Antić

Neprikladno je ovaj događaj komentirao predsjednik HDZ-a Kistanje i kistanjski vijećnik Roko Antića kazavši kako se sve to dogodilo zbog toga što je manastir Krka 'leglo četništva u Hrvatskoj', piše Sibenik.in.

Antić je objasnio kako su se lokalni momci, Kistanjci, šetali prema manastiru Krka te su im tada kandidati za bogoslove pripriječili put. Kistanjci su tada pozvali pojačanje u vidu starijih prijatelja i braće te je tada nastala opća tučnjava.

Roko Antić rekao je i kao je među napadačima i sin SDP-ove predsjednice Foruma žena iz Kistanja. Nju je konaktirao i naš reporter, no ona ni o čemu nije željela razgovarati.

Članica HDZ-a Kistanje Cecilija Gečević rekla je kako su njihova djeca frustrirana jer žive u kaljuži. Dodala je i kako ne opravdava nasilje, ali da su djeca frustrirana.

'Što mogu reći o tim bogoslovima koji su provocirali naše momke, a kojima je mentor bio poznati mrzitelj svega što je hrvatsko, bivši iguman manastira Krka, Aleksandar Bogojević koji je četnik te je već osuđen u Hrvatskoj zbog prijetnji i zbog četništva', rekao je Antić te naveo kako on ima dovoljno građanske hrabrosti da kaže kako je taj manastir leglo četništva.

Bogoslovi u manastiru većinom iz Srbije i Republike Srpske

Predsjednik kistanjskog HDZ-a rekao je također kako su bogoslovi u manastiru većinom iz Srbije i Republike Srpske te da ih sveukupno ima oko 40. Cijeli tjedan su zatvoreni te nedjeljom imaju pravo otići do Kistanja gdje nerijetko 'loču' ispred lokalne trgovine. Antić je naveo kako često na svojim majicama nose dvoglave srpske orlove te da znaju provociraju stanovnike Kistanja.

'Još nešto ću reći u vezi tih momaka koji su tobože napadnuti. Naši lovci ih često čuju kako pjevaju četničke i krajiške pjesme u poljima, daleko od ljudi, jer se nikad nisu pomirili oni i njihovi učitelji da je ovo slobodna i neovisna Hrvatska. Pitam se kako će ti mladi ljudi koji se školuju da svoj život posvete Bogu moći nekoga nešto naučiti pored takvih učitelja kao što je iguman Bogojević koji je četnik te koji ih očito uči da budu četnici te da provociraju sve oko sebe', rekao je Antić.

Napad na učenike bogoslovije

Skupina maloljetnika fizički je napala učenike bogoslovije manastira Krka. U napadu je jedan učenik bogoslovije zadobio teže ozljede, dok ih je četvero lakše ozlijeđeno i svima je pružena liječnička pomoć.

Bogoslovija osuđuje događaj

'Uprava bogoslovije u Krki najoštrije osuđuje ovaj nemili događaj, jer on nije ničim izazvan. Ovim brutalnim napadom na krčke bogoslove je trenutno narušena sigurnost i normalan rad naše bogoslovije. Motiv za ovaj incident može biti i jest jedino i isključivo vjerska i nacionalna mržnja', stoji u tekstu objavljenom na stranicama eparhije.

Novinar Dnevnika Nove TV razgovarao je s episkopom Fotijem koji tvrdi kako se radi striktno o napadu iz mržnje. Jedan od napadnutih bio je i Momir Đukić koji našem novinaru rekao kako ih je napala skupina od 15 muškaraca koje su i ranije poznavali iz mjesta. Tvrdi i kako su im, dok su ih tukli, rekli 'vi ste dirali našu braću'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene