Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavezan dokument

NAMET ILI POTREBA? Tko se želi zakonito baviti turizmom, bez certifikata neće moći poslovati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi apartmani u Hrvatskoj uskoro će moratI imati energetski certifikat

Od Nove godine svi apartmani u Hrvatskoj morat će imati energetski certifikat! Dokument o potrošnji energije, koji će biti i dokaz o udobnosti smještaja, morat će biti dostupan svakom turistu. Dok Ministarstvo graditeljstva ističe da certificiranje nalaže direktiva Europske unije, iznajmljivači su uvjereni da je riječ o još jednom nepotrebnom nametu.

Gospođa Bjanka obavila je jesensko čišćenje svog apartmana. No, ako ga želi turistima iznajmiti i iduće sezone, bit će joj potreban energetski certifikat.

'Po mom mišljenju, to nije potrebno s obzirom da ja radim samo sezonski, najviše 2 i pol mjeseca. Mislim da je taj trošak sad nepotreban jer mislim da bi taj novac trebala uložiti u nešto drugo', kaže Bjanka Pavin.

Iz oglasnika 'nestalo' više od 200.000 stanova?!


No, iznajmljivali povremeno ili ne, najkasnije do Nove godine 62 tisuće hrvatskih kućanstava zahtjev moraju predati.

'Kad je riječ o jednom apartmanu, tada je taj energetski certifikat otprilike između 700 i tisuću kuna, ja vam govorim ono što mi vidimo na tržištu, a vrijedi 10 godina', objašnjava Anka Mrak Taritaš, ministrica graditeljstva (HNS).

Dario je vlasnik zgrade s apartmanima. I morat će je certificirati u cijelosti.

'Ja mislim, koliko sam čuo, 9 tisuća kuna će nas koštati kompletno za cijeli objekt. Skupo je, ali na kraju krajeva, mislim, ono što se mora napravit da standard napravimo', kaže Dario Ivanković.

Nakon što iznajmljivači predaju svoje zahtjeve, na teren će izaći ovlaštene osobe koje će procijeniti učinkovitost stolarije i fasade, ali i električnih uređaja, sustava za grijanje i ventilaciju te potrošnje električne energije i vode.

Kazne između 5.000 i 30.000 kuna

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Ljetovanje - 3 Ljeto je sve bliže Mnogi već planiraju godišnji odmor, a čini se da će trebati podebljati budžet: "Pred nama je rekordna sezona"

Ovisno o mogućim manjkavostima, apartmani će biti podijeljeni u energetske razrede.

'Koliko trošim? Pa ja sama znam koliko trošim, da puše i što treba. Ja najbolje znam, ja bi bila sretnija da je drugačije, ali ne može', kaže gospođa Bjanka.

No, tko se želi zakonito baviti turizmom, bez certifikata neće moći poslovati.

'Kazne su različite za fizičke osobe, a različite za pravne osobe, kreću se između 5 i 30 tisuća kuna, ovisno o kojim osobama je riječ', kaže ministrica.

Iznajmljivače očekuju stroža pravila. Inače će turističke zvjezdice morati zaboraviti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene