Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odgovorio Karamarku

PUPOVAC S KNEDLOM U GRLU 'Nećemo dopustiti nikakve pritiske, prijetnje i ograničavanje mandata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon sastanka na Pantovčaku s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, SDSS-ov Milorad Pupovac osvrnuo se na prozivke iz vrha HDZ-a.

Na komentar predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka, koji je za tvrdnju kako je sedam manjinskih zastupnika potpisalo podršku koaliciji Hrvatska raste, rekao je da je to 'mala obmana', Milorad Pupovac je kazao da je tu odluku i ime svih zastupnika SDSS-a potpisao Vojistav Stanimirović uz suglasnost predsjednika i čitavog predsjendištva stranke.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Andrej Plenković Na braniku Cure audiosnimke Plenkovića, on šuti, oglasio se HDZ: ''To je očajnička diverzija''

'SDSS i vodstvo SDSS-a nemaju dvojbe oko odluka koje donosim. Podršku koaliciji Hrvatska raste u ime svih nas je potpisao gospodin Stanimirović, kao što sam i ja došao ovdje, u ime svih nas, na temelju suglasnosti i izabrane trojice zastupnika i na temelju odluke Predsjedništva', kazao je Pupovac nakon sastanka s predsjednicom. 

Karamarko: 'To je mala obmana koju će Pupovac morati objasniti'

'Mi smo stranka koja ima svoje kandidate i kao što predsjednici drugih stranaka ovdje dolaze, a ne dolaze sa svim svojim zastupnicima, nego dolaze kao predsjednici stranaka, tako sam i ja došao kao predsjednik Glavne skupštine i po ovlaštenju predsjedništva i predsjednika stranke. Ako gospodin Karamarko zna nešto više što ja kao predstavnik stranke ne znam, onda to pitajte njega. Ja o njegovoj stranci ne znam ništa što ne trebam znati', rekao je Pupovac.

Nakon sastanka s predsjednicom Republike na kojem je razgovarao o podršci SDSS-a koaliciji Hrvatska raste i mandataru Zoranu Milanoviću, SDSS-ov zastuzpnik komentirao je i prijedog MOST-a o smanjivanju broja zastupnika u Hrvatskom Saboru kazavši kako je pred zastupnicima trenutno 'pametniji' posao.

Na prozivke iz HDZ-a, o tome da se nacionalne manjine prerano odlučuju za podršku nekoj od političkih opcija, kazao je kako je upravo taj razlog bio jedan od glavnih zbog kojih je došao na današnji sastanak s predsjednicom Grabar Kitarović.

'Predsjednici sam rekao da nećemo dopustiti nikakve pritiske, prijetnje i ograničavanje mandata zastupnika, nijedne političke grupacije. Nikakva prisila nikakve poluprijetnje javne i nikakvi pokušaji ograničavanja mandata nacionalnih manjina u pogledu njihovog političkog izbora nisu u skladu s Ustavom i najboljom političkom praksom koju je Hrvatska imala'.

IMAJU I NOVI, POSLJEDNJI UVJET - MOST nakon izbora izmijenio program

'Mene, ni moje kolege zastupnike SDSS-a, nitko nije prisiljavao na koaliciju s HDZ-om 2003. kao ni 2007. godine. To je bila stvar političke procjene i našeg izbora. Tijekom kampanje je bilo stranaka koje su htjele utjecati na naše političke odluke, a bilo ih je i nakon kampanje. Svima koji me čuju poručujem da oni koji žele ograničavati mandate zastupnika nacionalnih manjina, njihovo pravo izbora, griješe i želim reči da ukoliko budu koristili sredstva prisile u tome neće uspjeti već se se ozbiljno kompromitirati'.

'Sasvim je nedopustivo i nedemokatski da se to radi. Nitko ne osporava pravo dijaspore da glasa i da izabere odmah, a zastupnicima nacionalnih manjina, koji su birani ovdje, u ovoj zemlji, koji ovdje žive i koji ovdje rade, dijele dobro i zlo sa zastupnicima, sa državljanima ove zemlje, smatra se da treba ograničiti'.

'Zašto je moj mandat manje vrijedan sa gotovo 15000 glasova od HDZ-ovog ili SDP-ovog zastupnika koji je osvojio 300 glasova? S kojim pravom? I tko to toj gospodi daje pravo da ograničava moju ustavnu ovlast i obavezu kao zastupnika koji 5. 6. put mora prisezati na Ustav Republike Hrvatske. Koja je to demokracija?', pita se Pupovac.

Rašković nije dao potpis Milanoviću

Izabrani zastupnik SDSS-a Mirko Rašković izjavio je u četvrtak popodne na Pantovčaku da ga više osoba iz njegove stranke politički pritišće u pogledu davanja potpore mandataru Vlade, a koju on još uvijek nikome nije dao te je zbog tih pritisaka od predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović zatražio da ga politički zaštiti.

"Došao sam osobno tražiti pomoć kod predsjednice države", rekao je Rašković novinarima te potvrdio da on još nikome nije dao potpis potpore za sastavljanje Vlade.

Kod predsjednice je Rašković bio nakon potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, a novinarima je rekao da je od Grabar-Kitarović tražio političku zaštitu "od pritisaka koji su stvoreni u javnosti".

"Od mene se traži ono što moja savjest ne prihvaća", rekao je Rašković.

Potvrdio je da ga pritišće više osoba. "Pritišće me puno njih da preuzmem odgovornost mimo svoje savjesti, mimo odluke svoje stranke, pa i mimo odluke onih birača koji su me birali za zastupnika", rekao je.

Svoj će potpis, naglasio je, dati onog trenutka kada 'kao manjinac' "osjeti da netko ima većinu".

Kazao je kako ga ne pritišću ni HDZ niti SDP, a na novinarski upit potvrdio je da je pritisak iz njegove stranke.

"Moguće da da, moguće. Eto, valjda tako", kazao je Drašković na novinarsko pitanje pritišću li ga iz SDSS-a.

Kazao je i da ga "pritišću različiti". "Traže da se priključim jednoj ili drugoj opciji. Različiti ljudi, različite osobe", rekao je.

Nije htio komentirati Pupovčeve riječi nakon konzultacija s predsjednicom Republike da su sva tri SDSS-ova zastupnika dala potpis potpore koaliciji "Hrvatska raste". "Ja nisam dao", kratko je rekao.

Sedam zastupnika nacionalnih manjina podržava Milanovića za mandatara

Izabrani zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin izjavio je u četvrtak, nakon konzultacija s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović, da su manjine složne te da je sedam zastupnika nacionalnih manjina preliminarne potpise potpore za sastavljanje nove Vlade dalo čelniku koalicije Hrvatska raste Zoranu Milanoviću.

"Manjine su složne. Sedam zastupnika nacionalnih manjina ima isti stav o prethodnoj podršci mandataru Zoranu Milanoviću za sastavljanje vlade", kazao je Radin novinarima nakon konzultacija s predsjednicom Grabar-Kitarović upitan jesu li manjine složne oko potpore Milanoviću.

Pojasnio je kako će manjine, nakon što Milanović postane mandatar, sastavljati posebne sporazume te će se nakon toga ići na potpise. Nakon potpisa sporazuma, dodao je, doći će i do konačnog potpisa potpore mandataru.

Upitan zašto zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj nije došla na jučerašnji sastanak kazao je da im je na posredan način rekla "kako nije našeg mišljenja" te da nije još odlučila.

Na pitanje ako Milanović ne uspije sastaviti vladu, može li predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko računati na njihovu potporu odgovorio je kako su prijevremeni izbori najgora solucija. Hipotetski smatra kako će, ako se ne sastavi vlada, doći do razdoblja "koraka natrag sa svih strana i nakon toga koraka naprijed kako bi se mogao usuglasiti jedan eventualni program s novim mandatarom, za kojeg sada ne možemo reći tko bi mogao biti". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene