442612
442612
442612
442612
442612

Nakić: Ograničavanjem uputnica C1 uvodi se red u zdravstveni sustav

  • , 07.07.2016., 14:56
  • Autor:
  • komentara

Ministar zdravlja Dario Nakić poručio je u četvrtak da se ograničavanjem izdavanja internih uputnica (C1) pacijentima za bolničke pretrage uvodi red u zdravstveni sustav i omogućava da liječnik obiteljske medicine bude osnovni stup zdravstvene usluge.

 
 
 
 
Izmjena C1 uputnice (Video: Dnevnik Nove TV)
Izmjena C1 uputnice (Video: Dnevnik Nove TV)

Ministarstvo zdravlja izmijenilo je postupak upućivanja pacijenata u specijalističku zdravstvenu zaštitu, tako da se C1 uputnice ograničavaju na preglede unutar iste specijalizacije, što kritizira Hrvatska udruga koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

Ministar Nakić je u izjavi novinarima nakon potpisivanja ugovora o energetskoj obnovi u zagrebačkoj klinici "Fran Mihaljević", braneći naputak, poručio da i dalje ostaju uputnice za slanje na specijalističke preglede, no da liječnici specijalisti neće moći više slati pacijenta na preglede koji nisu iz njegove domene, već će to moći jedino liječnici obiteljske medicine.

"Ako ste uputili pacijenta gastroenterologu onda sumnjate na bolesti iz tog područja. Nije normalno da uputite pacijenta gastroenterologu, a onda ga on šalje dermatologu, ginekologu…. Mislim da je normalno da pacijenta vodi njegov liječnik obiteljske medicine i da je zapravo on taj koji ima najbolji uvid u stanje pacijenta i ciljano ga šalje specijalistima", rekao je.

Pri tom je podsjetio da C1 uputnice vrijede godinu dana.

"Sad zamislite da pacijenta njegov liječnik obiteljske medicine ne vidi godinu dana i nema uvid u njegovo stanje, a osnovna mu je briga upravo da ima uvid u njegovo stanje", kaže Nakić.

Ističe da se ništa ne mijenja za pacijente koji boluju od malignih bolesti i one koji se pripremaju za transplantaciju, upravo zato da bi čim prije mogli doći na listu za transplantaciju odnosno oboljeli od malignih bolesti čim prije obavili pretrage". Za njih neće biti dodatnog odlaska kod liječnika obiteljske medicine, rekao je.

"Ne smiju i ne mogu bolnički liječnici, specijalisti, zamijeniti liječnike obiteljske medicine. Cilj je da pacijent ne smije ispasti iz sustava, a da ga njegov liječnik obiteljske medicine ne vidi. Liječnik obiteljske medicine u Hrvatskoj mora biti osnovni stup zdravstvenih usluga", poručio je.

Upozorio je i na podatak da se u Hrvatskoj 20 do 25 posto pacijenta šalje na daljnju specijalističku obradu, odnosno ne rješava ih se u primarnoj zaštiti, dok je u EU taj prosjek od 5 do 10 posto. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se