Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Netransparentnih 19,8 milijuna kuna

Najveći financijer HDZ-a Leko sa 840.000 kn

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći financijer vladajućeg HDZ-a u prošloj godini bio je hotelijer Anđelko Leko, vlasnik hotela Sheraton, Westin, Panorama.

Njegove tvrtke HDZ-u su u 2008. godini donirale čak 840.000 kuna, H.B.I. d.o.o 495.000 kuna a Astoria d.o.o 345.000 kuna. Među 52 tvrtke koje su donirale HDZ su i Vindija iz Varaždina koja je dala 200.000 kuna, kao i građevinska tvrtka Lavčević iz Splita. Među najvećim donatorima je i Spačva iz Vinkovaca sa 300 tisuća kuna koja je lani otpustila 700 radnika. 300 tisuća kuna je donirala i tvrtka Vodoinstalacije d.o.o iz Zadra direktora Davora Jurjevića. Tako je od donacija vladajuća stranka prošle godine u blagajnu spremila 5,2 milijuna kuna. Za usporedbu, SDP je od donacija prikupio 1, 7 milijuna kuna, a najveći donatori su bile javnosti nepoznate tvrtke In vozila i MTT koje su lani uplatile po 500.000 kuna.

Pročitajte i ovo Njemačka - 1 U recesiji Ova zemlja prolazi kroz najteže razdoblje u zadnjih 20 godina, ostavlja trag i na hrvatsko gospodarstvo: "Poznajem Hrvate koji ovdje žive i misle da će se vratiti" Slika nije dostupna Gost Dnevnika Nove TV Ministar priznao - 'Voda je došla do grla već odavno'

Najviše iz džepa poreznih obveznika

No, HDZ je najviše prikupio iz džepa poreznih obveznika, odnosno iz državnog proračuna i proračuna gradova i županija, te je na taj način priskrbio 34,2 milijun kuna. Kad se saznalo za Sanaderov blindirani BMW vrijedan 4,2 milijun kuna, u HDZ-u su rekli da je plaćen od novca članarina, ali na taj način su prikupili 'samo' 1,7 milijun kuna. Inače, tog BMW-a nema u financijskom izvješću za 2008. te u HDZ-u tvrde da će on biti u izvješću za 2009. No, za čak 19,8 milijuna kuna HDZ nije objasnio na što je potrošeno naznačivši da samo da je toliko plaćeno za 'usluge'. Prihod HDZ-a je lani bio 43,2 milijuna kuna a rashodi su se zaustavili na 42 milijuna kuna.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene