Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za zapostavljene teme

Novi zastupnici spremaju se za karijeru života: Otkrili su nam kako će raditi u Saboru i koje će im biti najveće brige

Novi saborski zastupnici - 2
Novi saborski zastupnici - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Novi saborski zastupnici - 2 Novi saborski zastupnici - 2 Foto: DNEVNIK.hr Novi saborski zastupnici - 3 Novi saborski zastupnici - 3 Foto: DNEVNIK.hr Novi saborski zastupnici - 1 Novi saborski zastupnici - 1 Foto: DNEVNIK.hr Novi saborski zastupnici - 5 Novi saborski zastupnici - 5 Foto: DNEVNIK.hr +3 Novi saborski zastupnici - 7 Galerija 1/8 >>
Novoizabrani zastupnici u parlamentu najavljuju kako su spremni za svoje nove poslove, ali i kako će biti aktivni i promijeniti dosadašnju praksu uličnog riječnika i neaktivnosti u Saboru.

U zastupničke klupe već ovoga mjeseca trebala bi sjesti mnoga nova lica. Svi se već ozbiljno pripremaju i uvjereni su kako mogu dati svoj doprinos boljem društvu.

Pročitajte i ovo Parlamentarni izbori 2024. Pratite iz minute u minutu Dabro potvrdio: "Našli smo se i dogovarali većinu bez SDSS-a", Milić obznanio kad bi se mogli znati obrisi konačnog dogovora Raspuštanje Sabora - 1 Izglasan lex AP Raspušten je Hrvatski sabor: "Gute Reise, auf Wiedersehen u Remetincu"

Iz SDP-a će u Sabor stići najmlađa zastupnica po godinama, ali zastupnica s bogatim iskustvom u realnom sektoru. Već zna koje će joj teme biti u fokusu. Kaže, to su gospodarstvo u koje se najviše i razumije, teme mladih, obiteljske teme i socijalna politika. Za novi posao priprema se ozbiljno.

„Vjerujem da ću se snaći i dat ću sve od sebe da doista zastupam interese svih građana, osobito nas ovdje u Slavoniji“, dodaje.

Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom godinama je vrebala na svaku pogrešku dužnosnika, sada je jedna od njih. Kako sama ističe, to znači da je na njoj velika odgovornost da se ne nađe ni u kakvom pa čak ni onom najmanjem prekršaju. Možda baš nju za savjet oko ispunjavanja imovinskih kartica bude pitala Vesna Vučemilović.

„Ne bi bilo loše da nam organiziraju edukaciju, ne samo zbog nas koji smo prvi puta saborski zastupnici. Vidjeli smo u prošlom mandatu da i oni koji su već duže dužnosnici i popunjavaju imovinsku karticu imaju s tim jako velikih problema“, izjavila je Vučemilović.

Miletić se pak uzdaje u pomoć iskusnijih stranačkih kolega koji su tu, kaže kako bi im dali upute. Potvrdio je kako ovaj tjedan imaju nove sastanke gdje će se učiti birokratskim stvarima da negdje slučajno ne pogriješe, a ispunit će, najavljuje, sve po PS-u.

Ozbiljne pripreme i na lijevom spektru. „Pa jesmo, krenuli smo se pripremati i mi imamo iskustvo iz gradske skupštine u Zagrebu tako da nam nisu nove baš te procedure jer su one dosta slične“, rekla nam je Katarina Peović.

Iskustvo gradske skupštine ima i HDZ-ov Damir Habijan. Vjeruje da će se na novom radnom mjestu dobro snaći. Kao odvjetnik radi već 13 godina i smatra da ne treba neku veliku pripremu za rad u Saboru. Drugi su ipak oprezniji i revniji.

„Puno je sada informacija, puno je toga što moramo u kratkom roku svladati. Počela sam čitati poslovnik, treba usvojiti tu novu terminologiju“ govori stoga Vučemilović. Prošlih je godina saborska retorika bila dosta oštra, a katkada je i prelazila granice dobrog ukusa.

Dalija Orešković spremna je kaže na žustre rasprave, ali nastojat će i sama promijeniti retoriku. „Nekako sam poznata kao ona koja riga vatru u eteru, pokušat ću da to u samoj Sabornici ne bude tako“, najavljuje.

„Mislim da se može biti žustar i u raspravi kad se koriste argumenti i sila argumenta, a ne argument sile. Mislim da je Sabor jedno posebno mjesto, takvim bi ga trebali tretirati, bez nekih ispodpojasnih udaraca ili komunkacije na razini ljudi koji su nedavno izašli iz pećina“, oštriji je bio Miletić.

Teme na kojima će insistirati već su odredili. Peović tako želi govoriti o radu, minimalnoj plaći, opasnoj poreznoj reformi koju je najavio HDZ, ali i obećanju Plenkovića o višem minimalcu. Habijan ističe da će mu pravosuđe i sport biti u fokusu jer smatra da su to pitanja koja su dosta zapostavljena, jednako kao i kultura te zaštita osoba s invaliditetom.

Svi su kazali da će biti aktivni i da, pita li se njih, Sabornica neće zjapiti prazna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene