Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U Hrvatskoj zavladala Ivomanija

Ekskluzivno istraživanje: Nitko nije bio popularan kao Josipović!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje povodom kraja prve godine mandata.

Agencija Ipsos Puls provela je istraživanje za Dnevnik Nove TV o mišljenju građana o prvoj godini mandata Ive Josipovića na uzorku od 601 ispitanika.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Predsjednik RH Milanović se još jednom javio na društvenim mrežama, evo koga je ovaj put spomenuo Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? ChatGPT Smije li se predsjednik kandidirati za premijera? Evo što kaže umjetna inteligencija...

Nakon prvih godinu dana građani bi predsjednika Josipovića ocijenili s ocjenom 3,9.

Zanimljivo je da mu je ocjena nakon sto dana bila 3,7. Tada mu je svaki četvrti građanin davao ocjenu 5, a sada godinu dana kasnije svaki treći građanin mu daje ocjenu 5. Sada je i sve manje građana koji mu daju nisku ocjenu 1 ili 2.

>> Vlada i HDZ nisu profitirali od rekonstrukcije

Napravili smo i usporedbu prve godine mandata Ive Josipovića i Stjepana Mesića. Čak 61,8 posto građana smatra da je Josipović bio bolji od Mesića. 29,4 posto građana smatra da su odradili jednako dobro, dok samo 5,7 posto građana smatra da je Josipović bio lošiji od Mesića. U ovoj se stvari slažu birači SDP-a i birači HDZ-a, jer 71 posto SDP-ovaca i 63 posto HDZ-ovaca smatra da je Josipović bio bolji od svog prethodnika. Nakon sto dana mandata nešto manje od 50 posto građana je mislilo da Josipović radi posao bolje od Mesića.

62,5 posto građana misli da je Josipović mandat odradio u skladu s njihovim očekivanjima, dok ih 17,1 posto smatra da je odradio čak i iznad očekivanja. 15,4 posto građana smatra da je Josipović posao odradio ispod njihovih očekivanja.

Predsjednikov rad podupire 87 posto građana

Predsjednikov rad danas podupire svaki deveti građanin Hrvatske što je više u odnosu na 2/3 građana koji su podupirali njegov rad nakon 100 dana mandata. Izraženo u postocima, Josipovićev rad u godinu dana odobrava 87 posto građana, dok ga ne odobrava samo 7,8 posto ispitanika.

Mladi do 30 godina ga podupiru s preko 90 posto, ali ista je situacija i kod generacije između 45 i 60 godina. U Slavoniji ima gotovo plebiscitarnu podršku od 95 posto potpore njegovom radu, dok u Dalmaciji ima 'samo' 79 posto potpore. Gledano po stranačkim preferencijama, njegov rad odobrava 100 posto SDP-ovaca i čak 84 posto HDZ-ovaca.

Od konkretnih poteza predsjednika Josipovića, najveći broj građana podržava njegovu podršku antikorupcijskoj politici odnosno njih 74 posto. Kritiku Vladine sporosti u provedbi reformi podržava njih 61 posto, a potom slijedi potpora njegovoj regionalnoj politici. Politiku prema BiH podržava 60 posto građana, a unapređenje odnosa sa Srbijom njih 50 posto. Kao dobar potez 49 posto građana smatra i podršku seljačkim prosvjedima.

Značajan broj građana podržava i distanciranje od stranačke politike te inzistiranje na partnerskom odnosu s Vladom.

Nešto više od trećine građana negativnim ocjenjuje Josipovićevu načelnu podršku povlačenju tužbe za genocid, odnosno njih 36 posto. 31 posto građana ne podržava njegovu blagost u kritici Vlade, dok kao negativni potez 30 posto građana smatra njegove susrete s vodstvom Republike Srpske. 20 posto građana predsjedniku Josipoviću zamjera napade na MUP zbog Sanadera a 18 posto njegova imenovanja pa razrješenja kadrova na Pantovčaku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene