66749
66749
66749
66749
66749

Najbolje plaćeni poslovi u Hrvatskoj

  • , 18.11.2008., 12:38
  • Autor:
  • komentara

Ako ste inženjer informatike onda pripadate najbolje plaćenoj profesiji u Hrvatskoj. Najbolje su plaćeni poslovi u tvrtkama kojima je primarna djelatnost zračni promet, slijedi farmaceutska industrija te programeri, a najniže su plaće u trgovini.

 
 
 
 

U 2008. godini najbolje plaćeni poslovi su u tvrtkama kojima je primarna djelatnosti zračni promet i prijevoz s 40,8% iznad prosjeka, nakon čega slijedi farmaceutska industrija s 36,4% iznad prosjeka te ICT – izrada i održavanje programskih rješenja s plaćama od 27,0% iznad prosjeka.

Najniže
zabilježene plaće su u djelatnostima vezanima za sport i razonodu čak 33,3% ispod prosjeka, zaštitarskoj djelatnosti 26,8% ispod prosjeka te u trgovini, odnosno maloprodaji 25,8% ispod prosjeka.

Rezultati su to istraživanja o visini plaća koje je proveo internet portal MojPosao. Istraživanje je obuhvatilo 183 radna mjesta u 10 kategorija, što je 16 radnih mjesta više od prošle godine. U odnosu na prošlogodišnje istraživanje dodane su dvije nove kategorije poslova 'Turizam i ugostiteljstvo' i 'Zdravstvo i farmacija'.

Osim profila za svako radno mjesto istraživanje obuhvaća podatke o usporedbi plaća prema godinama radnog iskustva, spolu, stručnoj spremi, županijama, djelatnostima, veličini tvrtke, tipu vlasništva tvrtke.

Gledajući struku, a ne primarnu djelatnost tvrtke, najbolje plaćeni su inženjeri informatike i to 28,9% iznad prosjeka. Iza njih slijede inženjeri strojarstva i elektrotehnike, kojima su plaće 27,8% iznad prosjeka te osobe pomorske struke s plaćama od 13,8% iznad prosjeka.

Najniže plaćena zanimanja su iz područja 'osobne usluge' 41,21% ispod prosjeka te trgovački posrednici i prodavači 34,5% ispod prosjeka.

Na samom početku karijere muškarci počinju sa 10,4% većom plaćom u odnosu na žene pri čemu se ta razlika s godinama radnog iskustva povećava pa muškarci u Hrvatskoj u prosjeku imaju 23,0 % veću plaću od žena.

Ovogodišnji podaci pokazuju smanjenje razlika u plaći između muškaraca i žena na početku karijere, no povećanje ukupne razlike.

Najniže plaće ove godine zabilježene su u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i to 15,9% ispod prosjeka, a slijede Brodsko-posavska s 15,6% ispod prosjeka te Vukovarsko-srijemska županija 14,7% ispod prosjeka. Iako je došlo do određenih promjena u redoslijedu, plaće su u ove tri županije i prošle godine bile najniže. Najveće plaće su prema očekivanjima zabilježene u Gradu Zagrebu i to 21,1% iznad prosjeka, što je čak i više nego prošle godine.

Stupanj obrazovanja uvelike utječe na visinu plaće. Osobe sa završenim fakultetom imaju 51,3% veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem, što je neznatno veća razlika nego prošle godine kada je ona iznosila 49,5%. 

Završeni magisterij ili doktorat sve se više isplati te povećava plaću u prosjeku za 94,3%, dok je razlika u primanjima osoba s MBA diplomom u odnosu na osobe sa završenom srednjom školom još uvijek značajna i donosi 131,4% veću plaću, no ta je razlika za 12,6% manja u odnosu na prošlu godinu kada je iznosila 144%.

Najčešća beneficija koju imaju hrvatski zaposlenici u tvrtkama u kojima rade i dalje je mobilni telefon za privatnu upotrebu kojeg ima 30,6% sudionika istraživanja. 

S druge strane, 29,6% osoba nema dodatne beneficije. Iza mobitela, slijedi fleksibilno radno vrijeme, a najmanje poslodavaca osigurava zaposlenicima edukaciju kao dodatnu beneficiju samo 2,6%, što je čak i manje nego prošle godine kada je dodatnu edukaciju imalo 3,2% ispitanika. 

Na pitanje 'Koliko često u prosjeku dobivate povišicu?', čak 53,2% ispitanika odgovorilo je rijetko ili nikad.

U odnosu na prosječne mjesečne neto plaće u privatnim tvrtkama u domaćem vlasništvu, plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 28,4%, a u stranim institucijama za 21,4%. 

Najniže su plaće i dalje u udrugama u kojima su zaposlenici 20,6% manje plaćeni u odnosu na tvrtke u domaćem vlasništvu.

I ovogodišnje je istraživanje potvrdilo da prosječne plaće rastu s veličinom tvrtke. Tako su u tvrtkama s manje od 20 zaposlenih plaće 12,7% ispod prosjeka, u tvrtkama s 51 do 100 zaposlenika plaće su 0,8% iznad prosjeka, u tvrtkama s 101 do 200 zaposlenika 8,1% iznad prosjeka, a u tvrtkama s više od 200 zaposlenih plaće su prosječno 8,7% iznad prosjeka.

Plaća na početku karijere 27,1% ispod prosjeka

Ako se plaće uspoređuju prema poziciji u tvrtki, prosječna plaća pripravnika je 27,1% ispod prosjeka, što je čak i veća razlika nego u 2007. godini kada su plaće pripravnika bile 24,7% ispod prosjeka.

Isto kao i proteklih godina, istraživanje je pokazalo kako vrijednost radnog iskustva i dalje najviše raste u prvih pet godina.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se