Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ako mirenje ne uspije

Štrajk u osnovnim i srednjim školama 10. listopada: "Trajat će dok se ne ispune zahtjevi, do povećanja koeficijenata mora doći"

Učionica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Učionica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Učionica/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/1 >>
Sindikati su za 10. listopada najavili štrajk u osnovnim i srednjim školama. Štrajk će trajati do ispunjenja zahtjeva. Traže povećanje koeficijenata složenosti poslova u školstvu za prosječno 6 posto.

Čelnici školskih sindikata predali su u utorak Vladi najavu štrajka koji će se u osnovnim i srednjim školama održati 10. listopada, ocjenivši da Vlada, dva tjedna od posljednjeg sastanka, nema stav o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova od 6 posto.

Pročitajte i ovo Parlamentarni dijalog Glas građana Hoće li doći do političkog dijaloga? Velika većina gledatelja Dnevnika Nove TV nema dvojbi Andrej Plenković Nova Vlada Koje su savjete dobili novi ministri od iskusnijih kolega? "Moraju se okružiti ljudima koji puno znaju"

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem i predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) Branimir Mihalinec predali su Vladi na urudžbeni zapisnik najavu štrajka u osnovnom i srednjoškolskom sustavu.

"Štrajk će se održati 10. listopada i trajat će do ispunjenja zahtjeva, a sindikati će o modalitetima i načinu održavanja štrajka izvijestiti dan ranije", kazao je Mihalinec.

Istaknuo je da sindikati od 5. rujna s Vladom razgovaraju o 6-postotnom povećanju koeficijenata složenosti poslova, a da su od posljednjeg sastanka protekla dva tjedna tijekom kojih je Vlada odgađala sastanke sa sindikatima.

Upitan tko u Vladi odgađa, odnosno odbija sastanak između Vlade i sindikata, Mihalinec je izjavio da je ministar financija Zdravko Marić taj koji treba napraviti izračun dinamike i načina povećanja od 6 posto, a da je ministar rada Josip Aladrović samo posrednik koji ne funkcionira u smislu rješenja.

Ocijenio je nevjerojatnom činjenicu da Vlada još nema stav o sindikalnim zahtjevima. Šprem je navela kako sindikati do sada od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića nisu dobili nikakve konkretne ponude.

"Na sastancima smo intenzivno raspravljali i argumentirali opravdanost naših zahtjeva. Doživljavamo da je to bilo testiranje hoćemo li popustiti, a jasno smo svaki put naznačili da od 6-postotnog zahtjeva ne odustajemo", izjavila je Šprem.

Postupak mirenja između Vlade i sindikata, koji se prema Zakonu o radu mora održati prije održavanja štrajka, održat će se u sljedećih pet dana.

Mihalinec je ustvrdio da je štrajk nije sindikalni cilj, već se oni zalažu za to da Vlada ispuni njihove zahtjeve jer oni su argumentirani, moralni i pravedni.

"Ako do rezultata neće doći u fazi mirenja, doći će sigurno nakon pritiska i štrajka koji će doista trajati", najavila je Šprem.

Priopćenje Sindikata

"Vlada RH sustavno odugovlači i odgađa dogovorene sastanke s predstavnicima sindikata, što znači da Vlada RH ne prihvaća zahtjeve sindikata. Zbog toga razloga sindikati će najaviti štrajk kako bi obvezali Vladu RH da u procesu mirenja sjedne ponovno za stol", naveli su u utorak ujutro u priopćenju sindikati.

Do sada su, nakon prosvjeda učitelja i nastavnika 5. rujna na zagrebačkom Markovu trgu, sindikalni čelnici s predstavnicima Vlade održali dva sastanka, nakon kojih su očekivali da će Vlada iznijeti konačni stav o njihovim zahtjevima.

Blaženka Divjak reagirala na najavu štrajka

"Nisam zadovoljna razvojem situacije u razgovorima o povećanju koeficijenata složenosti poslova za prosvjetare i nastavljam borbu za bolji položaj učitelja i nastavnika, što uključuje i veće plaće.

Ponovit ću, nepravda koju treba ispraviti u vezii s koeficijenatom je nedvojbena, ali i složenost poslova u školama diljem Hrvatske zaista se promijenila ulaskom kurikularne reforme u učionice prije mjesec dana.

Uz sve to, čak je i Europska komisija prošlog tjedna u svom godišnjem Pregledu naglasila kako su plaće učitelja nedovoljne i ne prate ambiciozne reforme u resoru.

Ponavljam da ulaganje u obrazovanje NIJE trošak, već najvažnija investicija koju država može i mora napraviti. Jasno iskazivanje da je obrazovanje prioritet podrazumijeva i primjereno ulaganje", napisala je ministrica Blaženka Divjak na Facebooku.

Ministar rada Josip Aladrović pak kaže kako mora vidjeti koje pravne korake Vlada može poduzeti, jer postupak mirenja, kada nije riječ o pregovaranju o kolektivnim ugovorima, nije propisan. ''Meni je shvatljivo da pojedini ministri, s obzirom na resore koje vode, žele više za svoje djelatnike u resorima. Međutim, mislim da je odgovornost na svima nama jednaka i da podgovornost Vlade, kao i naša individualna odgovornost, isto tako je nužna'', kazao je Aladrović. (M.T./Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene