56922
56922
56922
56922
56922

Nadan Vidošević najpoželjniji za predsjednika, među kandidatima i Dražen Budiša

  • , 03.09.2008., 11:31
  • Autor:
  • komentara

U mjesečnom istraživanju Cro Demoskopa dvije vodeće stranke gotovo su izjednačene. Dvije najvažnije teme prethodnog mjeseca bile su poskupljenja i obilježavanje kornatske tragedije. Stjepan Mesić na vrhu je ljestvice doživljaja pozitivnih političara dok su Sanader i Milanović na vrhu doživljaja negativnih političara. Nadan Vidošević na vrhu je ljestvice potencijalnih kandidata za novog predsjednik države, a u stopu ga prate Đurđa Adlešić i Vesna Pusić.

 
 
 
 
Građane ne zanima politika
Građane ne zanima politika

U istraživanju provedenom u prva dva dana rujna potvrđen je nastavak trenda stranačke bipolarizacije u našoj zemlji: HDZ je i dalje prva stranka u zemlji s vrlo malom prednošću pred SDP-om, ali obje stranke bilježe pad podrške uz istovremeni porast apstinenata i neodlučnih birača. Rezultati istraživanja pokazuju i blagi porast podrške hrvatskom ulasku u EU.

Poskupljenja i s tim u vezi rekordna inflacija u zemlji najčešće je birana tema mjeseca kolovoza kojeg je označio i vrlo visoki izbor teme vezane uz obilježavanje godišnjice stradavanja vatrogasaca. 

Hrvatska demokratska zajednica je na vrhu ljestvice preferencija političkih stranaka i to s 29,9% izbora, socijaldemokrati su na drugom mjestu s 29,7% izbora, a treće mjesto i dalje drži HNS koji bilježi izbor u 6,5% slučajeva. HSS  čvrsto drži četvrto mjesto s potporom od 5,9%, dok je na petom mjestu HSP s 4,2% izbora.

Hrvatski predsjednik, Stjepan Mesić zadržao je vodstvo na ljestvici pozitivnih političara te je najpozitivniji političar za 20,6% hrvatskih građanki i građana, Ivo Sanader je na drugom mjestu, a slijedi ga Zoran Milanović. Radomir Čačić je na četvrtom mjestu, a slijedi ga Đurđa Adlešić.      

Na onoj drugoj listi, doživljaj negativnih političara, na prvom je mestu Ivo Sanader, a Zoran Milanović manjim je pojavljivanjem u javnosti ublažilo svoj negativni doživljaj.

Što se tiče odnosa hrvatskih građana i građanki prema kandidatima za novog predsjednika/cu države dio ispitanika (18,5%) nema definiran odnos prema ponuđenim kandidatima i kandidatkinjama. Među ispitanicima koji imaju definiran odnos prema izlasku na predsjedničke izbore, najčešći je izbor Nadan Vidošević i to za 12,1% ispitanika. Slijede dvije žene Đurđa Adlešić (8,2%) i Vesna Pusić (7,1%), te Dražen Budiša (6,7%), Milan Bandić i Dragan Primorac (po 5,5%), Zlatko Komadina (4,8%), Jadranka Kosor (4,5%), Željka Antunović (4,3%), Andrija Hebrang (4,2%) i Neven Mimica (3,9%). 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se