Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Referendum o braku

Turina Đurić pozvala građane da izađu na referendum i glasuju 'protiv'!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska zastupnica HNS-a i članica predsjedništva te stranke Nada Turina Đurić s današnje je konferencije za novinare pozvala građane da izađu na referendum o ustavnim promjenama vezanim uz definiciju braka te da glasuju 'protiv'.

Nada Turina Đurić je ustvrdila da se mogućom promjenom Ustava otvara Pandorina kutija, jer bi se ubuduće i druga temeljna ljudska prava mogla mijenjati referendumima.

Istaknula je kako je HNS bio protiv raspisivanja referenduma u očekivanju da će se zatražiti mišljenje Ustavnog suda o ustavnosti referendumskog pitanja. Po mišljenju HNS-a, tom izmjenom Ustava krše se temeljna ljudska prava.

>>
Pusić: Ako ne dozvolite ravnopravnost, sutra ćete žrtva diskriminacije biti vi!

Definiranjem braka kao zajednice muškarca i žene pripadnici ostalih manjina, koji žele ostvarivati određene veze, stavljaju se u podređen položaj, kazala je Turina Đurić.

Član predsjedništva HNS-a Primorsko-goranske županije i pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić istaknuo je da je Hrvatska po zaštiti manjskih prava iznad europskog prosjeka.

Takva promjena Ustava dovela bi nas u skupinu zemalja s mnogo nižim standardom zaštite manjinskih prava, a mi trebamo težiti društvima kao što su ona u Skandinaviji, rekao je.

Podsjetimo, raspisivanje referenduma o definiciji braka zatražila je građanska inicijativa 'U ime obitelji', koja je u tu svrhu prikupila više od 680.000 valjanih potpisa. Na referendumu će građanima biti postavljeno pitanje sljedećeg sadržaja: Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?

Pročitajte i ovo Potres u blizini Rijeke Magnitude 3,1 Potres u blizini Rijeke: "Izuzetno jak i glasan zvuk. Kao da je nešto eksplodiralo" Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca"

Obrazlažući svoj zahtjev za referendumom, inicijativa 'U ime obitelji' navodi da 'u ovom trenutku Ustav RH ne sadrži definiciju braka te se može (pogrešno) interpretirati da se brakom smatraju i alternativne, neautentične zajednice'. Definicijom braka kao životne zajednice žene i muškarca žele 'spriječiti izjednačavanje istospolnih partnerstva i braka, posvajanje djece od strane istospolnih parova te nametanje izjednačavanja istospolnih partnerstva i braka kao društveno općeprihavaćene norme'.

Podršku inicijativi dali su Katolička crkva, HDZ i druge konzervativne političke stranke.

Protivnici ustavne definicije braka iznose više razloga kontra referenduma i uvrštavanja spomenute definicije u temeljni pravni akt RH. Jedan od češćih argumenata koji navode je da je samo referendumsko pitanje zapravo protuustavno te da otvara put diskriminaciji izvanbračnih i istospolnih zajednica.

Spominju i Obiteljski zakon, u kojemu definicija braka kao zajednice žene i muškarca već postoji, a dio protivnika navodi i 48 milijuna kuna, koliko je predviđeno da će provedba referenduma koštati porezne obveznike, kao bespotreban trošak.

Među protivnicima su predsjednik Republike, stranke vladajuće koalicije te pučka pravobraniteljica i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. (Hina/S.V.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene