Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Murganić o nacionalnim mirovinama

"Pazit ćemo da se ne nanese nepravda onima koji rade"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica Nada Murganić u Dnevniku Nove TV komentirala je najave uvođenja nacionalne mirovine.

Vlada razmišlja o uvođenju nacionalne mirovine za one koji nemaju ni dana radnoga staža. Iako je riječ tek o načelnoj ideji, mnogi joj se protive.

Pročitajte i ovo Rasprava u Saboru - 3 rasprava u saboru Jesu li vladajući nešto napravili? "Demografski tonemo, vladina strategija je mrtvo sovo na papiru" Ilustracija Ulog za budućnost Tvrtka svojim radnicima plaća 70.000 eura po bebi kako bi ih potaknula da imaju djecu

Gostujući u Dnevniku Nove TV ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić poručila je kako uvođenje nacionalne mirovine nije niti predizborni trik niti nerealno obećanje.

"Postoji skupina naših starijih sugrađana koji iz raznih razloga nisu mogli ostvariti pravo na mirovinu zbog manjka radnog staža. Tijekom 2018. i 2019. provest će se analize kako bi se utvrdilo koliko je onih kojima je potrebno osigurati sredstva za preživljavanje", kazala je Murganić.

Istaknula je kako će se pritom posebna pozornost posvetiti tome da se ne nanese nepravda prema onima koji su stvarno zaradili svoje mirovine i onima koji trenutno rade.

Osvrnula se i na lošu demografsku sliku Hrvatske.

"Demografija se danas svakodnevno spominje, a prije 70 godina za nju nismo niti znali. Demografske mjere će se uvoditi. One su međuresorni problem i problem cijelog društva. Iz tog razloga je u Vladi osnovano Vijeće za demografsku revitalizaciju. Ovih 6 mjeseci koliko smo na vlasti sigurno nije dovoljno da se propusti ono što smo propustili posljednjih 70 godina. Jedna od mjera je mjera subvencija kredita. Tu je i povišenje rodiljnih naknada za roditelje u prvoj godini života djeteta", kazala je Murganić.

Kazala je kako su za mjeru izmjena rodiljnih naknada u proračunu osigurana sredstva.

"Gospodarska situacija i radna mjesta mogu biti pokretači demografske revitalizacije", kazala je Murganić.

Cijeli intervju pogledajte u videoprilogu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene