Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Besplatan ulaz

Poznato hrvatsko turističko odredište slavi 30. rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U subotu je za sve posjetitelje Nacionalnog parka Krka omogućen besplatan ulaz.

U povodu 30. rođendanaNacionalnog parka Krka koji se obilježava u subotu besplatnim ulazom za posjetitelje, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je da je park u trideset godina postojanja postao jedno od najpoznatijih hrvatskih turističkih odredišta, koje posjećuje sve više domaćih i stranih gostiju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razgovori nakon drugog kruga? Član Predsjedništva SDP-a o službenom razgovoru s Možemo!: ''Sada je svaki dogovor zapravo jalov'' Slika nije dostupna Novo miješanje karata SDP-ov kandidat za župana Zagrebačke županije: ''Pokazalo se da su promjene moguće. Stjepan Kožić se već prilično umorio''

'To je važno za stanovništvo Šibensko-kninske županije kojem se s rastom broja posjetitelja parka, pružaju nove poslovne prilike i stvaraju preduvjeti za nova radna mjesta. Zbog toga ćemo nastaviti s održivim razvojem parka i ulaganjima u njegovu infrastrukturu, a trenutno se radi na projektima uređenja posjetiteljskog centra u bivšoj vojarni Puljane i ulaza Lozovac, vrijednih 110 milijuna kuna', naglasio je Zmajlović.

NP Krka bilježi rekordnu posjećenost

V.d. dužnosti ravnatelja Nacionalnog parka Krka Damir Dunđer rekao je da je NP Krka izrastao u jedan od najuspješnijih parkova Hrvatske, vodeći se svojom osnovnom dužnošću – zaštitom, očuvanjem i unaprjeđenjem prirode i kulturnopovijesne baštine.

'Ponosni smo na sve projekte koje smo otada proveli, a posebno na one koje smo realizirali proteklih godina te koje nastavljamo u suradnji s brojnim institucijama, na korist Parka i lokalne zajednice u kojoj egzistira', dodao je Dunđer.

Nacionalni park Krka posljednjih godina bilježi rast gostiju te je pojačana posjetiteljska infrastruktura kako bi se rasteretili najposjećeniji dijelovi parka.

Planiraju se dva velika projekta

Ljetos je za posjetitelje otvorena Oziđana pećina u sklopu poučno-pješačke staze Stinice-Roški slap- Oziđana pećina, a planiraju se dva velika projekta, uređenje posjetiteljskog centra u Puljanima te uređenje ulaza Lozovac, najavljuju iz Ministarstva.

Projekt uređenja posjetiteljsko-edukacijskog centra u Puljanima vrijedan je 40 milijuna kuna i prijavljen je za financiranje iz EU fondova. Ondje će se urediti posjetiteljski centar, škola u prirodi namijenjena najmlađima, smještajni objekt s 38 ležajeva te prateći sadržaji.

Osvježenje u predivnim slapovima Krke

U tijeku je izrada potrebne dokumentacije i za projekt uređenja prihvatnog centra Lozovac, kao jednog od glavnih ulaza u NP Krka. Projekt je vrijedan 70 milijuna kuna i bit će prijavljen za financiranje iz EU fondova.

Također, potpisan je ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za građevinske radove na objektu 'Lugareva kuća', u vrijednosti više od milijun kuna.

Svi hrvatski parkovi objedinjuju se u jedan brend

Strategija Ministarstva zaštite okoliša i prirode je stavljanje zaštićenih područja u funkciju održivog razvoja, koji ne ugrožava temeljne fenomene, ali omogućuje razvoj cijelog područja.

U protekle tri godine pokrenuti su ili dovršeni projekti ulaganja u zaštićena područja Hrvatske, vrijedni gotovo 200 milijuna kuna, a pripremaju se projekti od gotovo 600 milijuna kuna koji idu na prijavu za EU fondove.

Besplatan ulaz posjetiteljima

Na svoj rođendan, u subotu, 24. siječnja, Nacionalni park Krka omogućit će posjetiteljima besplatan ulaz.

Rođendanska proslava završit će u ponedjeljak, 26. siječnja, otvorenjem izložbe 'Krka nekad i sad', a NP Krka dodijelit će zahvalnice institucijama i pojedincima koji su u protekla tri desetljeća pridonijeli zaštiti i očuvanju prirode i okoliša, edukaciji i promidžbi te spašavanju ljudskih života na širem području parka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene