455383
455383
455383
455383
455383

APSURD U HRVATSKOJ Ima posla, ali nema radnika

  • , 30.10.2016., 20:52
  • Autor:
  • komentara

U zemlji u kojoj je jedan od najvećih problema nezaposlenost ima poslodavaca koji muku muče s pronalaskom radnika. Brodogradilišta, prijevoznici i građevinari traže uvoz radne snage. I nisu jedini. Na nedostatak radnika zbog iseljavanja upozorila je i Gospodarska komora, a Udruga poslodavaca traži da se Vlada hitno pozabavi ovim problemom.

 
 
 
 
Uvoz radne snage (Video: Dnevnik Nove TV)
Uvoz radne snage (Video: Dnevnik Nove TV)

Ima posla, ima kamiona, ali nema ih tko voziti. Naći vozače prava je muka za slavonskog prijevoznika Branimira Bogdana. ''Danas, odnosno sutra već možemo zaposliti minimalno 50 vozača'', rekao je Bogdan.

A konkretno nude primanja od 7000 kuna za domaći, a za međunarodni transport u prosjeku 15-ak tisuća kuna. Istu borbu vode gotovo svi prijevoznici. No, manjak interesa vozače ipak ne čudi.

''Nažalost, vozači imaju 2100 kuna primanja mjesečno. To mu je sutra mirovina i sve živo'', objasnio je poziciju vozača Dragutin Ružak.

Prema podacima HZZ-a, na burzi su prijavljena 3963 profesionalna vozača, a više od tisuću su vozači teretnih vozila i kamiona. Kako onda nema tko raditi?

''Od tih vozača koje oni imaju kod sebe po statistici 90% ih je negdje zaposleno, da li rade na crno u Hrvatskoj ili su već u zapadnim europskim zemljama…'', kaže Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge cestovnih prijevoznika.

Pa prijevoznici smatraju da je neizbježan - uvoz radne snage. Vjerovali ili ne - to nije jedini sektor koji vapi za uvozom - tu su građevina, brodogradnja, ali i ugostiteljstvo te turizam.

''Mislim da nije više pitanje trebamo li otvoriti granice i uvesti radnu snagu - to ćemo morati učiniti. Pitanje je samo kako ćemo to učiniti najmudrije i najpametnije i s kojih tržišta ćemo uvesti tu radnu snagu'', rekao je Bernard Jakelić iz Hrvatske udruge poslodavaca.

''Ljudi bježe radi slabih plaća. I sama radim 6 sati za 1800 kuna, bez prijevoza, bez gableca'', rekla je gospođa Marija, po zanimanju čistačica.

Prijedlog kvote za uvoz radne snage u 2017. je 1500 radnih dozvola. A potrebe tržišta tri su do četiri puta veće. Dovoljan znak da na tržištu rada nešto ne štima.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se