Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz tri školske dobi

Na Zlarinu školu pohađa tek četiri učenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvo školsko zvono oglasilo se i na Zlarinu, otoku u blizini Šibenika. U tamošnjoj školi nastavu prati tek četvero učenika iz drugog i trećeg razreda i jedan jedini prvašić! Svi su smješteni u isti razred i složno tvrde, što nas je manje, to nam je veselije.

Jedini prvašić na Zlarinu, pola sata vožnje trajektom udaljenom od Šibenika, prvi se želi uvjeriti da je učiteljica iz grada sretno stigla na otok. 'Ako je nema, trebam čekati ispred škole', priča nam Mateo Celić i kaže kako bi on ipak volio da dođe, prije nego da ne dođe. Ispred škole ga čeka još troje učenika iz drugog i trećeg razreda. Mateo zna kako bi u gradskim školama imao puno više društva. Nitko od današnje četvero zlarinske djece ne žali za gradskim školama i razredima s 30 tak mališana.

Pročitajte i ovo Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren" Nasilnik zaposlenicama prijetio nožem naoružan nožem Drama u ljekarni: Razbojnik ozlijedio dvije žene i ukrao kutiju lijekova, pohod nastavio u domu zdravlja

>> Nova školska pravila: Nema više blic-testova

>> 'Naši klinci moraju dobiti najbolje obrazovanje'

Adrian, dopredsjednik male razredne zajednice, mogao je birati. Ići u školu u hrvatsku metropolu ili na maleni otočić u blizini Šibenika. 'Htio sam ionako ići na Zlarin u školu. Ovdje je ljepše, imam more kraj sebe i fini balkon', kaže Adrian. Doista, škola s najljepšim pogledom u Lijepoj našoj. Učiteljica se zimi lako nosi s nevremenom, a nastavu za djecu tri različita uzrasta obavlja bez problema. 'Ima zime, ima kiše, ali nije to dalek put da se to tragično doživljava. oni imaju tu prednost, jer se svakome mogu posvetiti posebno', kaže učiteljica Marijana Rajčić.

Kad opet dođe ljeto, zvonjava zadnjeg školskog zvona ispred zlarinske škole proslavlja kolektivnim kupanjem. Učiteljice i njezinih malobrojnih, nadamo se, odlikaša.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene