Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Provokacija

Na vukovarskoj Trpinjskoj cesti osvanule šokantne naljepnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na autobusnim stajalištima na Trpinjskoj cesti u Vukovaru u petak su se pojavile naljepnice na kojima je ispisano "Serbian family tree" sa slikom stabla na kojem vise ljudi i slikom Ante Pavelića.

Iz vukovarsko-srijemske policije potvrdili su da je policija napravila očevid i da je cijeli slučaj proslijeđen nadležnom Državnom odvjetništvu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Narodi Jugoslavije Nova analiza genetskog podrijetla Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca mnogima se neće svidjeti: "Uvijek smo duboko u sebi znali" Kata Lozančić Dan sjećanja na žrtvu Vukovara I dalje traje potraga za najmilijima: "Tražim mamu i tatu, osjećam se jadno, nemam im gdje ni svijeću upaliti"

Na ovaj događaj reagirali su iz Demokratskog saveza i Foruma mladih SDP-a Vukovar.

Iz Demokratskog saveza Srba osuđuju pojavu naljepnica i poručuju kako je riječ o pojavi koja je za pripadnike srpske zajednice jedna u nizu zabrinjavajućih i nikako ne daje nadu u poboljšanje njihovog položaja koji je, kako se ocjenjuju, iz dana u dan sve teži.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

'''Najoštrije osuđujemo pojavu naljepnica u Vukovaru s obješenim ljudima na drvetu usmjerenu protiv pripadnika srpske zajednice, ali i svih razumnih i civiliziranih građana ove države.

Ovo je samo jedna od sličnih pojava posljednjih godina koju plasiraju nazadne snage koje očigledno smatraju da ovakvo što ima i dalje pogodno tlo i da će naići na simpatiju i pokloništvo kod mnogih.

Međutim, bujanje ovakvih sadržaja ne čudi u situaciji kada državni vrh (premijer i predsjednica) ima dilema u pogledu fašističkih simbola koji se pojavljuju širom zemlje pa i na najvećem stratištu Drugog svjetskog rata - u Jasenovcu. Ili kada premijer – pravnik po obrazovanju, nastavlja praksu opstrukcije važećih propisa o ravnopravnoj službenoj upotrebi srpskog jezika i ćiriličnog pisma u Vukovaru. Ili kada vladajuća stranka - HDZ ponovo na lokalnim izborima kandira gradonačelnika koji je postotak RBA zaposlenih u vukovarskoj gradskoj upravi za dvije i pol godine svoga mandata smanjio s 31% na 21% (umjesto da ga poveća na 35%).

Izostanak jasnog stava i reakcije državnih organa sasvim sigurno tumači se kao slabost i daje dodatnu snagu ekstremnim organizacijama i pojedincima da vrše reviziju povijesti i stalnim pritiskom u javnosti provode u djelo svoje zamisli i nazadno viđenje hrvatskog društva. Moguće je ove pojave sagledavati i u kontekstu nadolazećih lokalnih izbora kao određeni vid kampanje koji je dokazano uspješan i predstavlja podršku strankama desne orijentacije.

Svakako, ova pojava je za pripadnike srpske zajednice jedna u nizu zabrinjavajućih i nikako ne daje nadu u poboljšanje njihovog položaja koji je iz dana u dan sve teži.

Nadamo se samo da će premijer i državni organi te raznorazna povjerenstva zauzeti svoj stav prije nego što nazadne snage počnu ove svoje ideje provoditi u praksi. Ako do tada u demokratskoj Hrvatskoj Srba za vješanje još bude.

U međuvremenu pozivamo policijske organe da dio svoje pažnje i revnosti koju svakodnevno posvećuju kontroli i ukidanju prebivališta pripadnika srpske zajednice u Vukovaru posvete otkrivanju počinitelja ovog nedjela'', stoji u priopćenju kojeg je Demokratski saveza Srba poslao medijima.

Forum mladih SDP-a Vukovar: Ovakve stvari ne smiju se događati

''Forum mladih SDP-a Vukovar najoštrije osuđuje sve grafite i naljepnice koji promoviraju mržnju, vrijeđanje, netrpeljivost i diskriminaciju. Osuđivali smo i prijašnje, a najnovije je postavljanje naljepnica koje vrijeđaju naše sugrađanke i sugrađane srpske nacionalnosti, a osvanule su jučer na nekim mjestima u gradu. U posljednje vrijeme često smo svjedoci različitim grafitima, naljepnicama fašističkog sadržaja te sadržaja mržnje i netrpeljivosti i prema većinskom i prema manjinskim narodima, ali i drugim manjinama bez obzira na njihov identitet i opredijeljenost. Takvo ponašanje mora se osuditi i što oštrije kazniti, bez obzira od koga dolazilo.

Smatramo kako je izrazito bitno da političke struktrure vode računa i brigu o osobinama društva s više zajednica, kao što je to grad Vukovar. Ovakve stvari ne smiju se događati i zahtijevaju žustriju reakciju lokalne vlasti. Negativna politička klima dovela je do toga da su ove pojave sve učestalije i zabrinjavajuće. Solidarnost u okruženju u kojem se trenutno nalazimo mora biti šira, dublja i intimnija. Kao grupa mladih ljudi, koja teži integraciji svih različitosti, društvu bez sukoba i antagonizama, ne možemo ne iskazati žaljenje i žestoko protivljenje što se ovakve stvari događaju. Pozivamo nadležne službe da što prije uklone fašističke grafite i morbidne naljepnice, a ukoliko to ne učine i okrenu 'glavu', članice i članovi Foruma mladih SDP-a Vukovar će to sami ukloniti', stoji u priopćenju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene