Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stigla i predsjednica

Na Vojnom učilištu skup o Hrvatskoj u suvremenom sigurnosnom okružju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Konferenciju koja je usmjerena na poboljšanje informiranosti u Hrvatskoj o suvremenom sigurnosnom okruženju i ulozi Hrvatske u tome otvorila je predsjednica.

Sigurnosne prijetnje koje predstavljaju izazov transatlantskoj zajednici, sukob u Ukrajini i pojava ISIS-a, neke su od tema o kojima će biti riječi tijekom predstojeća dva dana na konferenciji "RH u suvremenom sigurnosnom okruženju", koja je počela u ponedjeljak na Hrvatskom vojnom učilištu Petar Zrinski.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović TKO JE SABOTIRA I PROTIV NJE LOBIRA... Milanović o eksplozivnim optužbama Grabar-Kitarović: "Dajte im dovoljan štrik, pa će se već sami objesiti" Kolinda Grabar-Kitarović - 1 Tko je sabotira i protiv nje lobira... Što je presudilo da Grabar-Kitarović izgubi izbore? Eksplozivne optužbe o Rusima nije pojasnila, a Dnevnik Nove TV pitao je SOA-u što zna o tome

Konferenciju koja je usmjerena na poboljšanje informiranosti u Hrvatskoj o suvremenom sigurnosnom okruženju i ulozi Hrvatske u tome otvorila je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović.

"Jedan od ciljeva konferencije je osnažiti transatlanske vrijednosti i promicati ih u zemljama koje teže ući u NATO i EU", kazala je.

PREDSJEDNICA PRESELILA OBITELJ Suprug u potrazi za poslom, djeca biraju školu

Svijet u kojem živimo, ističe Grabar-Kitarović, sve se brže mijenja, a napredak u tehnologiji i globalizacija daju moć, rezerviranu za države, u ruke pojedinaca i ne-državnih čimbenika. "Zbog toga moramo stalno procjenjivati razinu sigurnosti u okružju, kao i našu sposobnost da odgovorimo na prijetnje i izazove", rekla je.

Naši izazovi, kaže, nisu samo vanjski. "Trend smanjenja obrambenih proračuna daje dimenziju složenosti pokušajima NATO-a da ostvari svoje strateške ciljeve. Hrvatska, kao članica NATO-a i EU, doprinosi svojim raspoloživim kapacitetima ali joj predstavljaju izazov stalno mijenjajuće okolnosti u sigurnosnom okružju", kazala je Grabar-Kitarović.

Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra poručila je da ne treba podcjenjivati male zemlje, a Hrvatska može dati veliki doprinos miru u svijetu.

Mnogi od zaključaka skupa, kako je rečeno, bit će korišteni u kreiranju hrvatskih politika i strateških dokumenata.

Konferencija se održava u organizaciji Centra za obrambene i strateške studije Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski" i Instituta za razvoj međunarodnih odnosa, pod pokroviteljstvom NATO-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene