Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučaj Planinska

Sud Čobankoviću oduzeo 'šalabahter' iz kojeg je čitao tijekom svjedočenja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši HDZ-ov ministar Petzar Čobanković svjedočio je u slučaju Planinska. Rekao je kako je Ivo Sanader bio razočaran načinom na koji je ovaj izvršavao njegove naloge.

Petar Čobanković, bivši HDZ-ov ministar svjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska, oko kupovine zgrade u Planinskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija izgubila novac Prijavila krađu, a kada je policija pokucala na vrata imala je što za vidjeti: "Te noći sam se prepala" Slika nije dostupna Slučaj Planinska Čobanković: Žao mi je što nisam imao hrabrosti Sanaderu reći ne!

Čobanković je svjedočio kako je Stjepanu Fioliću, koji je već bio na klupi za svjedoke u istom slučaju, rekao kako on mora biti svjestan tko daje 'zeleno svijetlo' za kupovinu zgrade u Planinskoj te da je to bio Ivo Sanader.

Razgovor sa Sanaderom

On i Fiolić pozvani su kod Sanadera nakon jedne sjednice predsjedništva HDZ-a, a bivši premijer im je naložio da se kupnja mora obaviti, ali preko leasinga, svjedočio je Čobanković. Dodao je i kako je takvo što smatrao lošim za stranku i njega, jer je Fiolić bio istaknuti član HDZ-a.

Ipak, naložio je Beuku iz Hrvatskih šuma da sve obavi, ali prema normalnoj proceduri. Beuk je Čobankovića kasnije izvijestio kako zgrada u Planinskoj nema riješene imovinsko-pravne odnose.

Kad je Sanader čuo da njegov nalog nije izvršen kako treba, pozvao je Čobankovića na razgovor. Čobanković je sudu rekao kako je bivši premijer i šef HDZ-a tada bio razočaran s njim, ali je istaknuo kako niti njemu nije bilo svejedno doći Sanaderu pred oči, jer ga je tad smatrao pravim vođom i prvim čovjekom HDZ-a, u kojeg je u potpunosti vjerovao.

Zgrada je tada, nastavio je svjedočiti Čobanković, procjenjena na 25 milijuna kuna.

Degradiran

Kao rezultat njegovog neuspjeha, Čobanković navodi kako je u pregovorima za novu Vladu 2007. godine izgubio svoj ministarski resor, no tad je postao ministrom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. Bio je problem pronaći i sjedište novog Ministarstva kojem je on bio šef.

Čobanković je rekao kako je otad rijeđe komunicirao sa Sanaderom te da je to shvatio kao dio degradacije. Na jednoj sjednici Vlade 2008. istaknuti su veliki troškovi najma prostora njegovog Ministarstva, putem leasinga.

Upozorio opet na loš posao

Fiolić mu je nakon nekog vremena došao i povjerio mu se kako je riješio vlasništvo zgrade u Planinskoj. Opet su bili kod bivšeg premijera, a on je i dalje inzistirao da se kupnja obavi preko Hypo leasinga.

Kad je Fiolić donio elaborat Čobankoviću, ovaj ga je pomno proučio i cijena od 8 milijuna eura mu se činila prevelika. Nakon jedne od sjednica Vlade, Čobanković je otišao do Sanadera i napomenuo mu kako misli da je cijena previsoka te da taj posao nije dobar niti za njega, niti za stranku, zbog Fiolića. Sanader mu je odgovorio kako zgradu kupuje Vlada, a ne on sam te da je procjenu radila najeminentnija kuća, inžinjerski biro, te da se zgrada kupuje od Hypo leasinga, a ne od Fiolića.

Prigovor oko 'šalabahtera'

Čobanković je sudu rekao kako je zatražio i mišljenje Ministarstva financija te da je to mišljenje bilo pozitivno. Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade, Sanader je kupovinu uvrstio na dnevni red, kao dopunsku točku pa je Vlada kupovinu i izglasala.

Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović prigovorio je na način Čobankovićevog svjedočenja, zbog toga što je čitao iz bilješki te je tražio uvid u blok iz kojeg čita. Čobanković je objasnio da ima zapisane samo detalje u bilješke, no sud je uzeo blok na uvid.

Prodanović je zatražio kopiju sadržaja iz bloka, jer tvrdi da postoji osnovana sumnja da je Čobankovićev iskaz usklađen s tužiteljstvom, a što je ranije za posljedicu imalo nagodbu i blagu kaznu za svjedoka Čobankovića. Sanaderova obrana zatražila je i oduzimanje bilježnice do sutra, a sud je njihov prigovor prihvatio.

>> Fiolić otvoreno na sudu: Složio sam 2,3 milijuna eura u kartonsku kutiju i odnio ih Sanaderu

Petar Čobanković jedan je od optuženika koji je priznao da je Sanaderu pomogao da se okoristi kupoprodajom zgrade u Planinskoj ulici, zbog čega je i prije postupka 'sporazumno' osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu koju je zamijenio radom za opće dobro.

Na posljednjoj raspravi u travnju Sanader je nizom provokativnih pitanja pokušao pobiti iskaz nekadašnjeg stranačkog kolege i suradnika Stjepana Fiolića koji je priznao da je Sanaderu nakon nezakonite kupoprodaje zgrade u Planinskoj predao više od 17 milijuna kuna 'provizije'. Na optuženičkoj klupi u ovom slučaju je i Mladen Mlinarević čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Čobankovićevo Ministarstvu regionalnog razvoja.

Sanadera se tereti da je na užem kabinetu pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada odobrila potpisivanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene