Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Mont Blancu poginuli hrvatski i srpski alpinist

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beživotna tijela hrvatskog i srpskog alpinista na planini Mont Blanc, na visini od 3100 metara, pronašli su jučer francuski spasioci.

Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je ovu informaciju. Makarsko društvo za alpinizam Extream potvrdilo nam je da se radi o 21-godišnjem Toniju Rosu, rođenom u Makarskoj, koji je bio njihov član od djetinjstva. Radi o najperspektivnijem hrvatskom alpinisti i članu HGSS-a.

Pročitajte i ovo Danka Ilić "Nema tragova" Djed djevojčice Danke oglasio se u suzama: "Želim skinuti ljagu s obitelji, u meni i dalje tinja..." U naselju Srednjaci ubijena ženska osoba - 13 Ubijena žena Policija o ubojstvu na Srednjacima: "Jedna je osoba pod našim nadzorom"

Iz MVPEI-a kažu kako su od veleposlanstva u Parizu obaviješteni da je na Mont Blancu smrtno stradao hrvatski državljanin i državljanin Republike Srbije. Veleposlanstvo iz Pariza u stalnom je kontaktu s francuskom policijom, a o nesretnom slučaju obavijestilo je obitelj stradalog planinara.

Spasioci zbog lošeg vremena i nepristupačnog terena još uvijek nisu uspjeli izvući tijela stradalih. U tijeku je policijska istraga koja će utvrditi okolnosti nesreće.

Hrvatski i srpski alpinist uputili su se utorak ujutro na sjevernu stijenu Les Droitesa, visoku 4000 metara, smještenu iznad ledenjaka Argentiere. Radi se o jednom od najpoznatijih i najzahtjevnijih alpinističkih smjerova poznat kao Ginat. Dvojica planinara zadnji su put viđeni u utorak tijekom prijepodneva, a kako se nisu javljali ni iduće jutro, pokrenuta je akcija spašavanja.

Vinko Prizmić, pročelnik HGSS-a, rekao je za Dnevnik.hr kako su hrvatski i srpski alpinisti stradali na vrlo ozbiljnom i teškom usponu koji su dodatno otežavali zimski uvjeti. 'Tu su česti odroni i poskliznuća. Kako su dvojica planinara poginula još ne znamo, a vrlo vjerojatno i nećemo saznati jer nema očevidaca, bili su sami', rekao je Prizmić i dodao kako se radi o vrlo iskusnim alpinisitma.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene