Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogledajte fotografiju koja sve govori

Požar u Tučepima: Sanacija požara napreduje, jutarnja bura donosi rizik novih izbijanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon velikih požara koji su dva dana harali makarskim područjem i iza sebe ostavili više od 410 hektara spaljene zemlje, situacija je napokon pod kontrolom gasitelja.

 01:00 - "Ako ostane ovaka noć neće biti kritičnog mjesta da vatra izbije, ali će izbijat, velike su linije. Izbijat će tijekom noći, ali tu su vatrogasci koji će patrolirat i pogasit. Ostaje ih negdje 80 uz 20 vozila na terenu. Prognoza je za sada dobra, ali ovo je specifičan teren, nikad se ne zna oće li bura biti lagana ili velika", komentirao je trenutnu situaciju Dražen Glavina, Vatrogasni zapovjednik Splitsko - dalmatinske županije.

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren"

 19:46 - ''Prije nekih pola sata ponovno se razgorio jedan dio šume iznad Tučepa, tamo su odmah poslani vatrogasci, isti oni umorni ljudi koji su cijeli dan ovdje čuvali požarišta, pozvan im je u pomoć i jedan kanader koji neumorno leti. Srećom dan je dugačak, tako da će i on moći neko vrijeme pomagati vatrogascima. Nadajmo se da će tako uspjeti ugasiti to što prije sanirati. Mis mo danas cijeli dan tu na terenu i moglo se vidjeti još na pojedinim dijelovima kako se tlo još uvijek dimi to znači da ispod toga još uvijek tinja i malo vjetra bilo je samo potrebno da se ponovno nešto razgori. Upravo iz tog razloga još će se nekoliko dana čuvati požarište, da bi se spriječilo ponovno rasplamsavanje vatre. U nekoć prekrasnom parku prirode trebat će još dugo vremena da se obnovi priroda, a jasno se mogu vidjeti obrisi katastrofe'', izvijestila je Barbara Štrbac za Dnevnik Nove TV.   

 18:48 - Oko 140 vatrogasaca još uvijek čuva dva požarišta na makarskom području, a rubne dijelove cijeloga dana natapaju i dva kanadera. Što je uzrok požarima još se uvijek istražuje. Umornim vatrogascima na ruku ide prognoza, vjetar se stišava pa se nadaju da nema opasnosti od ponovnog rasplamsavanja požara. Mještani su zahvalni svima koji su pomogli da se obrane sve kuće i turistički objekti. Većina turista, kažu hotelijeri, nastavila je ljetovanje, a nije bilo ni otkazivanja dolazaka najavljenih gostiju.

 13:00 - Požari kod Podgore i Tučepa, u kojima je izgorjela borova šuma, masline i nisko raslinje na površini od 410 hektara, u potpunosti su pod nadzorom gasitelja, doznaje se u utorak od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine, koji vodi akciju saniranja požara.

Na požarištu je i dalje 150 vatrogasaca koji saniraju opožarenu površinu, a pomaže im i jedan kanader koji gasi manje vatre što izbiju na teško pristupačnom terenu u Parku prirode Biokovo. Uzroci požara se utvrđuju, kao i šteta koja je nastala od požara.

Sanacija požarišta će trajati

Makarska i njezina okolica jutros su se probudili u dimu zbog velikih požara koji su u protekla dva dana zahvatili područje oko Tučepa i Makarske te Podgore.

Noć je za tristotinjak vatrogasca koji su dežurali oko požarišta prošla mirno pa su malo odahnuli, međutim, požar još nije u potpunosti ugašen. Jutros su opet stigla dva kanadera koja će gasiti rubne dijelove požarišta na Biokovu, duboko u planini.

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, kazao je za Novu TV da je u tijeku sanacija požarišta, što će potrajati neko vrijeme s obzirom na veličinu zahvaćenog područja. No, važno je da bura više ne puše pa bi taj posao trebao ići lakše.

"Postoji bolji svijet. Postoje i bolji ljudi. Među nama su."

Dirljiv post na Facebooku o vatrogascima koji su dva dana branili na makarskom području ljude i njihovu imovinu objavio je Damir Lacković iz Jastrebarskog, također dobrovoljni vatrogasac.

"Ovo nisu saborski zastupnici... Ovo su moja braća vatrogasci... Cijelu noć su dobrovoljno spašavali ljude i imovinu... Dobrovoljno... Oni neće dobiti povlaštene mirovine...

Heroji su usnuli...Prođite samo tiho uz njih...Postoji bolji svijet. Postoje i bolji ljudi. Među nama su.

Sjećam se mlađih dana dok sam vježbao s ekipom vatrogasaca na asfaltnom igralištu uz osnovnu školu. Svi oko nas u kratkih hlačama i majicama, a mi u vatrogasnim odorama dugih rukava s teškim kacigama na glavi. "Smetali" smo, jer smo im zauzeli jedno od tri igrališta...

Sjećam se dugih noći provedenih na intervencijama... Na pamet mi došla slika mlade žene - trudnice, koja nije imala nikakvih ozljeda, osim što je umrla od "trzajne ozljede vratne kralježnice"... A po cesti su bili raskomadani ostaci ljudskog tijela - bicikliste preko kojeg je prošao automobil...

Sjećam se i druge trudnice koja je vrištala pola sata, dok su je moji vatrogasci izvlačili iz smrskanog golfa... Plakali smo zajedno s njom i radili dalje...

Dobrovoljno... A neki su sve to vrijeme krali... I za to su dobre plaće brali...

Ne žalim ni trenutka provedenog uz moju braću vatrogasce... No, ti isti "zakonodavci", koji spavaju na saborskim sjednicama donose zakon o zaštiti od požara, zakon o vatrogastvu, donose proračune... Što oni znaju o vatrogastvu? Što oni znaju o zaštiti od požara?

Postoji bolji svijet. Postoje i bolji ljudi. Među nama su.

Slušam raspravu mojih jaskanskih vatrogasaca jučer. Svi pitaju: "Kad se ide?"

Dobrovoljno...

"Ne dirajte usnule vatrogasce nakon intervencije... Oni blaženo snivaju snom pravednika..."

Svjetski mediji o požaru u Makarskoj

O požarima na makarskom području izvještavali su i svjetski mediji. Tako je New York Times objavio vijest da su zbog požara evakuirane stotine turista, točnije njih 800 koji su se nalazili u trim hotelima na ugroženom području. 

Ministar Krstičević: Vojska je još na požarištima

Ministar obrane Damir Krstičević prije sjednice saborskog Odbora za obranu kazao je kako je vojska još angažirana na požarištima na makarskom području.

"Situacija je stabilna, a mislim da se turizam koji je ključan za hrvatsko gospodarstvo može nastaviti razvijati dalje. Vojska je još uvijek dolje, danas ili sutra bi je mogli povući", rekao je ministar. Na pitanje je li Hrvatska spremna za novu protupožarnu sezonu kazao je da "nikad ne možete biti apsolutno spremni". 

"Svi moramo voditi računa o sigurnosnoj kulturi i nadati se da nećemo imati neke primjere kao u Europi", poručio je Krstičević.   

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene