Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavlja se spašavanje

Na Lastovu potonula slovenska jahta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska jahta ‘Lujana’ duga oko 14 metara potonula je sinoć kod otoka Lastova nakon što je zadobila oštećenja kada je prešla preko plićaka, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Prema izjavi skipera i vlasnika jahte Aleša Čurmana, jahta je prešla preko plićine te zadobila oštećenje trupa. Zbog prodora mora krma jahte već bila polupotopljena pa se četveročlana posada prekrcala u pomoćnu gumenu brodicu, nakon čega su uz pomoć policije dovedeni i zbrinuti u uvali Sv. Mihajlo na otoku Lastovu. Ribarski brod ‘Oliva’ doteglio je jahtu u uvalu ispred mjesta Ubli, gdje je zbog oštećenja potonula na 50 metara dubine. Danas će se nastaviti sa spašavanjem jahte, a prema izjavi skipera na jahti se nalazi oko 200-300 litara goriva, no na mjestu potonuća nema onečišćenja.

Pročitajte i ovo Jahta - 5 Pravna bitka Luksuzna jahta blokirana u Hrvatskoj ide na aukciju? Predsjednik oprezan: "Ako je to ukrajinsko, to treba dati Ukrajini" Jahta Royal Romance Uskoro istječe privremena mjera Ekskluzivne snimke Dnevnika Nove TV: Ruska jahta pod sankcijama isplovila iz trogirskog brodogradilišta

Više akcija spašavanja

Tijekom noći Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru provela je više akcija traganja i spašavanja, od toga četiri nasukanja i dva prevrnuća. Kod Premanture se nasukala motorna jahta ‘WOZU-VI’, dužine 11 m, austrijske zastave, a kod otoka Kakan u šibenskom arhipelagu nasukala se hrvatska jedrilica ‘Mira Marnie’, dužine 11 metara. U oba slučaja nije bilo ozlijeđenih, niti onečišćenja mora, već jedino šteta na plovilu, a očevid i odsukavanje su u tijeku.

Isto se dogodilo i hrvatskoj jedrilici ‘UKSA’, dužine 13,5 metara, koja se nasukala na rtu Suha kod svjetionika Veli Rat na Dugom otoku te sa nizozemskom jedrilicom ‘Catalina’, dužine 14 metara, koja se nasukala u uvali Tiha kod Cavtata. Slovenska športska jedrilica ‘PI 133’, dužine 5 metara, prevrnula se oko pola nautičke milje od rta Savudrija, no nije bilo materijalne štete. Kod Čiova se prevrnuo hrvatski gliser bez posade, oznake ‘SG-630’, dužine 5,3 metara, navodi se, uz ostalo, u priopćenju Ministarstva mora. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene