Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Morski čovik

U Jadranu opet viđen jedan od najugroženijih sisavaca na svijetu: Rijetkoj snimci vesele se i hrvatski biolozi

Aktualno Galerija Sredozemna medvjednica - 1 Sredozemna medvjednica - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sredozemna medvjednica - 2 Sredozemna medvjednica - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sredozemna medvjednica - 3 Sredozemna medvjednica - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sredozemna medvjednica - 4 Galerija 1/4 >>
Na Jadranu se opet pojavila - sredozemna medvjedica. Rijetka snimka ove rijetke životinje dolazi iz Albanije. Hrvatski biolozi se vesele, i nadaju se da ćemo uskoro ovakve prizore ponovno vidjeti, i snimiti i kod nas.

Snimku sredozemne medvjedice, početkom rujna snimili su ribari u blizini poluotoka Karaburun na obali Albanije.

Pročitajte i ovo Kozica Duga čak 25 cm Iznenađujući ulov: "Ovo je najveća kozica iz Jadrana koju smo vidjeli u 22 godine" Ivan Anušić Otkazao sastanak kolegi Anušić svojim potezom podijelio javnost: ''Na prvi pogled to djeluje logično i principijelno, ali samo na prvi pogled''

"Kažu nam da vide sredozemnu medvjedicu često na našoj obali. Tijekom kolovoza i rujna viđena je mnogo puta, možemo reći i svaki tjedan", kazala je Sabina Cano iz Zaštite i očuvanja prirodnog okoliša u Albaniji (PPNEA).

"Izgleda da se sredozemna medvjedica iz Grčke šire prema sjeveru, prema istočnom Jadranu, tako da prva točka na kojoj se zaustavljaju i gdje ih je moguće najčešće vidjeti je Albanija", navodi Ante Kodžoman iz Udruge Biom u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Line Dollar.

A po riječima predsjednice udruge Grupa sredozemna medvjedica Jasne Antolović, ima ih i kod nas, pretpostavlja - desetak jedinki. Posljednja prijava da je viđena, stigla je krajem srpnja s otoka Vira.

"Nije nestala"

"Sredozemna medvjedica nije nestala iz Jadrana. Mi smo u 30 godina 79 špilja dokazali i to su aktivne špilje boravka sredozemne medvjedice", navodi Antolović.

Ipak, jedan od najugroženijih sisavaca na planetu - ne viđa se često.

"Na području akvatorija Cipra ustanovljeno je da se populacija medvjedice na tom području počela obnavljati, pošto su utvrđene mlade jedinke", kazao je Neven Iveša s Fakulteta prirodnih znanosti u Puli.

I to je, dodaje, jedan od razloga zbog kojeg će se medvjedica u budućnosti češće viđati i u Jadranu.

Sve manje i manje ih je, "kao, nažalost, i sve manje uvjeta za njezin opstanak. Ima određene zahtjeve, ekološke zahtjeve koje se preklapaju s ljudskim djelatnostima i s ribarstvom i s turizmom", rekao je Slavko Brana iz Javne ustanove Natura Histrica.

Tko će tu popustiti, pitanje je, no napominje ovaj biolog - ne bude li to čovjek, ovog morskog čovjeka više - nećemo vidjeti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene