Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi s birokracijom

Hvar: Želi uložiti 270 milijuna eura, a početak gradnje čeka 7 godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Dalmaciji zbog birokracije i otezanja s izdavanjem dozvola kasne dvije velike investicije. Ministar Branko Grčić tvrdi da imaju rješenje za praksu čekanja.

Birokracija i otezanje s izdavanjem dozvola glavni su razlozi za kašnjenje dviju velikih investicija u Dalmaciji. Stopiranje investicija zaustavlja i otvaranje novih radnih mjesta. Jedan od investitora koji na Hvar želi uložiti 270 milijuna eura, na početak gradnje čeka - sedam godina.

Pročitajte i ovo Policija U policiji je Strašne scene u Splitu: Šakama izudarao dvije žene na terasi kafića, hvatali ga prolaznici Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Jedan od najvećih trgovačkih centara u regiji niče u Splitu. 'Investicija je 177 milijuna eura, znači preko milijardu i tristo milijuna kuna', rekao nam je Ivan Šarenac, voditelj projekta. Ovdje će se zaposliti 1600 ljudi. U gradski proračun dosad se slilo više od 20 milijuna kuna od komunalne naknade. No, radovi su počeli s kašnjenjem od godinu i pol dana.

VIDEO Gdje su investicije? Stranih investitora manje nego godinu ranije

'Oteglo se malo izdavanje dozvola', kaže Šarenac i dodaje kako otkad su dobili dozvole više nemaju problema. Više problema imaju norveški ulagači. Na Hvaru već sedam godina muku muče s početkom gradnje ovog luksuznog turističkog zdanja. 'U ovom slučaju oni su kupili zemljište koje je bilo u planu kao turistička zona, a onda je to nestalo iz plana i sad se nakon sedam godina vratilo u plan', objasnio je glasnogovornik investitora Krešimir Macan.

Posao bi dobilo 500 ljudi

Investicija od 270 milijuna eura osigurala bi posao za 500 stanovnika Sućurja. Zbog problema traže i pomoć države. Bit će jedni od prvih ulagača o kojima će odlučivati Povjerenstvo za ocjenjivanje i praćenje strateških rezultata. Odluka stiže za oko dva tjedna kao i za još tri prijavljena projekta, kaže ministar Grčić. Otkrio je i razloge dugog čekanja.

'Nažalost to je bila praksa do sada, to je ono što je odbijalo investitore vrlo često od Hrvatske, mi tu praksu sada želimo mjenjati', poručio je ministar Branko Grčić.

A za praksu čekanja, tvrdi Grčić, imaju rješenje. 'Formiramo posebne timove i posebne skupine za svaki projekt. Ja se nadam da će te godine biti svedene na manji broj godina, ako ne i mjeseci', kaže Grčić.

Kad se projekt proglasi strateškim, ulagači očekuju brže rješavanje problema. 'Sigurno se isplati ulagati u Hrvatsku', kaže Šarenac.

A nova ulaganja znače i nova radna mjesta i vjetar u leđa razvoju gospodarstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene