Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Na Cresu lani odstrijeljeno više od 100 jelena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lovačko društvo "Orebica" iz Cresa odstrijelilo je 2006. u creskom lovištu "Tramuntani" 104 jelena lopatara i 88 divljih svinja, podatci su s današnje sjednice Poglavarstva Primorsko-goranske županije na kojoj je tom društvu produljen rok za lov na nezavičajnu divljač do ožujka 2009.

Lovište "Tramuntana" na Cresu dano je u zakup lovačkom društvu "Orebica" do isteka važnosti lovnogospodarske osnove, odnosno do ožujka 2014., uz obvezu lova i uklanjanja nezavičajne divljači (divljih svinja, jelena lopatara i muflona) iz lovišta u roku od dvije godine. 

Pročitajte i ovo Fringe Festival Digla se prašina na Cresu HDZ-ova koalicija traži zabranu festivala na otvorenom: "I djeca moraju gledati neukusnu golotinju i perverzije" Policija - 1 Istrage u tijeku Bizarne krađe u dijelu Hrvatske: Za što su lopovima trebali jelena i crkveno zvono?

Po ugovoru, ako to lovačko društvo ne ispuni obvezu, Županija ga može jednostrano raskinuti. 

Kako rok od dvije godine istječe, Lovačko društvo "Orebica" podnijelo je zamolbu da im se produlji rok za lov na alohtonu divljač u "Tramuntani".

U zamolbi je navedeno da je lovačkom društvu bila otežana provedba ugovora, ali da su, uz početne teškoće, 2005. odstrijelili više od 120 divljih svinja, a prošle godine 88.

Zbog teškoća vezanih uz štete koje čine divlje svinje 2005. je
odstrijel jelena lopatara bio simboličan, a 2006. ih je odstrijeljeno više od 100. 

U prvom tromjesečju 2007. u "Tramuntani" je odstrijeljeno
46 divljih svinja i 20 jelena lopatara.

U zamolbi se još navodi da će, ako se produlji lovni rok, Lovačko društvo završiti popravak žičane ograde lovišta jer je ograda u takvu stanju da se teško zaustavlja prolazak divljači te da će ugovornu obvezu nastojati ispuniti u suradnji s drugim lovačkim društvima.

Pitanje uklanjanja alohtone divljači s kvarnerskih otoka aktualno je više godina, posebice zbog prosvjeda otočnih ovčara koji tvrde da im divljač kolje ovce i nanosi velike štete. 

Dio ovčara, nekoliko ovčarskih i ekoloških udruga tražili su da se pronađe način za brzo i učinkovito uklanjanje alohtone divljači sa svih otoka i iz svih otočnih lovišta, a županijska je uprava odredila da tu divljač u jednom od lovišta, u creskoj "Tramuntani", ukloni zakupac, odnosno Lovačko društvo "Orebica".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene