Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Opet nesuglasice oko udžbenika

MZOS: Agencija će analizirati sadržaj udžbenika, a novi udžbenici ne moraju se kupovati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) zadužilo je Agenciju za odgoj i obrazovanje (AZOO) da analizira sadržaj udžbenika iz prirode i društva, biologije, geografije i povijesti, no to ne znači da će roditelji morati kupovati nove udžbenike, priopćio je danas MZOS.

MZOS je od Agencije zatražio analizu sadržaja udžbenika zbog učestalih primjedaba da udžbenici iz spomenutih nastavnih predmeta sadrže faktografske pogreške, no to ne znači da je 'Ministarstvo automatski obvezalo roditelje na kupovinu novih udžbeničkih naslova', stoji u priopćenju kojim je MZOS odgovorio na primjedbe udruge Nastavnici organizirano da učenici zbog izmjena više neće moći nasljeđivati udžbenike.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kome besplatni udžbenici? Plenković ponovio da treba utvrditi tko je odgovoran za curenje informacija: ''Ovo govorim bez primisli na pritisak'' Slika nije dostupna Ljepilo se nije osušilo Učenicima se udžbenici počeli raspadati već nekon prvog dana nastave: "Kako koju stranicu okrenete, tako listovi ispadaju"

>> Ovakve 'izmjene' udžbenika znak su korupcije u MZOS-u

Udruga Nastavnici organizirano na svojoj je mrežnoj stranici objavila da će roditelji morati kupovati nove udžbenike 'jer će stara izdanja završiti u smeću i u antikvarijatima, a sve to zbog minornog broja izmjena koje zapravo ni ne spadaju u struku'.

Kako navodi Udruga, 'promjene sadržaja spomenutih udžbenika količinski su minorne, s gledišta struke nebitne, a u doba recesije predstavljaju i rasipanje novca' te se odnose na manje od deset posto ukupnog sadržaja udžbenika.

Ministarstvo pak u svojem priopćenju ističe da je Udruga Nastavnici organizirano 'bespotrebno uznemirila javnost' jer 'niti jedno dijete neće morati kupiti nove školske udžbenike niti je iz Ministarstva ikada stigla takva najava'.

'Ministarstvo zagazilo u područje korupcije'

Udruga 'Nastavnici organizirano' drži da udžbenike ne treba mijenjati do isteka zakonskog roka, a obrađivanje aktualnih činjenica prepustiti učiteljima i nastavnicima čime bi 'novac uštedjeli roditelji, ali i nadležno Ministarstvo koje ne bi moralo plaćati recenzentima puni honorar za kozmetički posao koji se može napraviti u nekoliko minuta'.

Udruga navodi da je Ministarstvo ovim potezom 'zagazilo u područje korupcije jer se stječe dojam da je jedini razlog zbog kojeg je ovo pitanje pokrenuto isključivo kako bi neki ljudi zaradili novac, sve na teret poreznih obveznika i roditelja i bez obzira na moguća jeftinija i mnogo jednostavnija rješenja'.

Ministarstvo pak naglašava da će 'zadaća nastavnika biti djeci koja budu koristila već postojeće udžbenike ukazati na promjene koje su se u njima dogodile', a oni roditelji i učenici koji se odluče kupiti nove školske knjige u njima će moći pronaći osuvremenjene podatke.

'Obveza je MZOS-a omogućiti učenicima učenje relevantnih činjenica kroz vjerodostojne sadržaje u udžbenicima koji ih neće navoditi na pogrešne zaključke. Udžbenike će analizirati stručnjaci Agencije za odgoj i obrazovanje, pa su tvrdnje Udruge 'Nastavnici organizirano' o navodnoj korupciji u Ministarstvu i honorarima koji će se recenzentima isplaćivati za taj posao neutemeljene i zlonamjerne. Upravo je ovo Ministarstvo svojim potezima pokazalo odlučnost u borbi protiv korupcije', ističe se u priopćenju Ministarstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene