Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljepilo se nije osušilo

Učenicima se udžbenici počeli raspadati već nekon prvog dana nastave: "Kako koju stranicu okrenete, tako listovi ispadaju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji osječkih prvašića žale se da je udžbenik iz hrvatskog jezika već prvi tjedan - kupusara. U školi im poručuju da ih lijepe selotejpom, a nakladnik priznaje da su knjige iz tiskare izašle prije nego se ljepilo osušilo.

Učenicima iz Slavonije udžbenici su se počeli raspadati već nakon prvog dana nastave. U ponedjeljak su ga dobili, a u utorak su počeli pisati u njega. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna kome besplatni udžbenici? Plenković ponovio da treba utvrditi tko je odgovoran za curenje informacija: ''Ovo govorim bez primisli na pritisak'' Slika nije dostupna Škola u vrijeme krize Ministarstvo objavilo preporuke o provođenju nastave na daljinu: Evo koliko dugo učenici trebaju dnevno provesti učeći

"Kada su došli kući, imali smo što vidjeti - kupusaru! Kako koju stranicu okrenete, tako listovi ispadaju, ljepilo puca. A kada smo idućeg dana stigli s djecom u školu, učiteljica nam je rekla: 'Eto, udžbenici se počinju raspadati, pa kod kuće lijepite stranice selotejpom da se ne raspadnu cijeli'. Zgroženi smo", požalili su se roditelji osječkih prvašića, piše Glas Slavonije.

Boje se hoće li na kraju darovane udžbenike morati platiti jer ih na kraju školske godine moraju vratiti očuvane. Pitaju se i koliko djece u Hrvatskoj je dobilo udžbenike s istim problemom.

Riječ je o radnom udžbeniku za hrvatski jezik "Škrinjica slova i riječi" nakladnika Alfa - nakladnika čije su udžbenike učitelji odabrali u najvećem broju. Prema podacima Ministarstva obrazovanja, čak 31,6 % svih odabranih udžbenika prema novim kurikulumima u osnovnim školama udžbenici su Alfe, navodi Glas Slavonije.  Za besplatne udžbenike svim osnovcima država je osigurala oko 200 milijuna kuna. 

Učenici navedni udžbenik imau u dva dijela ("Škrinjica slova i riječi 1" i "Škrinjica slova i riječi 2"), a tu je i radna bilježnica, koju su sami morali platiti. I u drugim predmetima imaju udžbenike istog nakladnika. Točnije, od pet predmeta za tri su udžbenici Alfini. Svi redom radni - osim vjeronauka. Roditelji strahuju da će se i oni raspasti. Navode da su zadovoljni izgledom i sadržajem, ali ne i kvalitetom.

Ljepilo se nije dovoljno osušilo

Direktor Alfe Miro Petrić objasnio je o čemu je riječ. 

"Podatak kojeg spominjete evidentirali smo već prošli tjedan, a dogodilo se to da je, nažalost, manja količina spomenutog naslova izašla iz tiskare prije propisanog roka koji je potreban za sušenje ljepila. To je uzrokovalo da se korice i knjižni blok nisu dovoljno dobro "sljepili" te nisu postigli potrebnu razinu kompaktnosti", kaže Petrić. Tvrdi da su obavijestili škole.

"Čim smo saznali za nedostatak, odmah smo obavijestili sve škole te svima ponudili zamjenu za ispravan primjerak spomenutog naslova što ćemo učiniti u najkraćem mogućem roku. Iskreno nam je stalo da naši prvašići ne osjete nikakav nedostatak te smo maksimalno fokusirani na rješavanje nastale situacije", poručio je Petrić, piše Glas Slavonije.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene