Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedan od dva najveća blagdana

Muslimani slave Ramazanski bajram

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Muslimani diljem svijeta danas slave Ramazanski bajram, jedan od dva najveća islamska blagdana, a središnju svečanu molitvu za muslimane u Hrvatskoj, sabah namaz, u zagrebačkoj džamiji predvodio je predsjednik Mešihata Ševko efendija Omerbašić.

U poruci za ovogodišnji Ramazan istaknuo je da je ove godine veliki broj članova zajednice sudjelovao u ramazanskim molitvama, a osobito postu. 'Naša su očekivanja i ove godine od Ramazana bila golema i opravdana, naši članovi su se međusobno bolje upoznali, upravo zahvaljujući ramazanskim susretima, proučavanju odnosno produbljivanju Kurana i njegovih poruka', rekao je efendija Omerbašić dodajući kako su te poruke temeljne u ljudskom odgoju odnosno da su nositelji temeljnih ljudskih i moralnih vrijednosti. Upozorio je da u današnjem svijetu materijalne vrijednosti ne bi smjele spajati odnosno biti na uštrb duhovnih vrijednosti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kurban-bajram Bajram u Zagrebu: Razvoj muslimana u Hrvatskoj primjer za Europu Slika nije dostupna 'Bajram Šerif Mubarek Olsun' Prvi je dan ramazanskog Bajrama

Islamska vjerska zajednica se, naglasio je Omerbašić, još uvijek ne snalazi dobro u višestranačju i demokraciji te još uvijek nema pravog načina kako treba zastupati i promicati iskonske islamske vrijednosti. Dodao je da su vjerske zajednice često dosta zastupljene u javnosti, da su njezini članovi nazočni u donošenju nekih zakona kao što su onaj o medicinskoj oplodnji ili Zakon o obitelji. Osvrćući se na recesiju koja vlada svijetom pa tako i u našoj zemlji kazao je kako je zelenaštvo veliki problem današnjega društva, a zelenaške kamate vode u još dublju financijsku krizu. Mnogi, kazao je, u ovoj krizi vide nemoral i grabež, a svaka vjerska zajednica koja drži do morala ne može a da ne reagira na ovakve pojave. Ova kriza upravo potiče vjerske zajednice da se uključe u borbu protiv zelenaštva koje hara svijetom. Naglasio je kako islamske banke svoj interes ne vide u dobiti kroz kamate, nego u dobiti i riziku financiranih projekata, pa to bankarstvo za razliku od onog koje nas je dovelo u krizu i recesiju, nije u gubicima.

Izrazio je zadovoljstvo da će se početkom listopada položiti kamen temeljac za izgradnju islamskog vjerskog centra u Rijeci na riječkom Zametu, a dosada je utrošeno milijun eura za zemljište i projektnu dokumentaciju. Zahvalio je svima koji su svojim prilozima pomogli najsiromašnije članove zajednice te predstavnicima hrvatskih državnih vlasti koji su im čestitali veliki blagdan koji se slavi tri dana. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene