Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Muselimović zatražio slobodu

Grbić: Purda je za nas slobodan čovjek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'MUP još nije dobio nikakvo službeno izvješće o dogovorima s jučerašnjeg sastanka ministra Bošnjakovića i ministrice Malović', rekao je Oliver Grbić, ravnatelj policije.

Iako policija još čeka današnje razgovore s ministarstvom pravosuđa i DORH-om, Grbić je rekao kako policija nema nikakvog razloga postupati prema Purdi, kao ni prema ostalim braniteljima s tjeralica, jer nisu dobili nikakve dokaze ni dokumente. 'Oni su za nas slobodni ljudi', istaknuo je Grbić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Radni skup 17 udruga 'Oni koji prosvjeduju ne rade u interesu zajedništva branitelja' Slika nije dostupna Odvjetnici očekuju pozitivnu odluku Purda sutra pred sudom: 'Srbija nema valjanih dokaza'

Muselimović predao zahtjev

'Ono što je meni dostupno kao informacija je da će pravosuđe Srbije dostaviti cjelokupan predmet našem pravosuđu, odnosno, Državnom odvjetništvu, nakon čega će uslijediti daljnji postupci', dodao je.

'Ono što je realno očekivati je da Ministarstvo pravosuđa Srbije ustupi predmet hrvatskom pravosuđu i da uslijedi redoviti postupak. To znači da ako se Tihomir Purda pojavi na bilo kojem od graničnih prijelaza on je za hrvatsku policiju slobodan građanin', rekao je Grbić. 'U ovom trenutku hrvatska policija nema osnove za uhićenje Purde jer ne izručujemo vlastite državljane. To je ustavna kategorija', izjavio je ministar.

'Ne dolazi u obzir da policija uhiti građane i izruči ih Srbiji'

Na novinarski upit što je s ostalim osobama s Interpolove tjeralice, Grbić je rekao da je u bazi podataka Interpola nekoliko stotina hrvatskih državljana koji se traže zbog kaznenih djela. Kada je u pitanju ratni zločin, raspisano je pet tjeralica, i na snazi su još četiri, kazao je Grbić.

Po njegovim riječima, oni neće biti uhićeni već treba očekivati suradnju dvaju ministarstava, a temeljem Uprave za pružanje međunarodne pravne pomoći, vjerojatno će uslijediti daljnje postupanje, kazao je ravnatelj policije.

Na pitanje je li Srbija od Hrvatske zatražila progon tih ljudi, Grbić je kazao da je ona raspisala međunarodnu potragu i dala difuziju svim članicama Interpola. 'Međutim, hrvatska policija ne može po tom djelu ratnog zločina uhititi svoje građane i izručiti ih Srbiji. To ne dolazi u obzir, to je ustavna kategorija', kazao je Grbić.

Sud BiH zaprimio je zahtjev odvjetnika Muselimovića hrvatskog branitelja Purde da ga se smjesta pusti na slobodu.

Odvjetnik Tihomira Purde, Josip Muselimović danas je sudu BiH uputi zahtjev za ukidanje pritvora hrvatskom branitelju Tihomiru Purdi, budući da više ne postoje razlozi zbog kojih bi se vukovarski branitelj zadržao u ekstradicijskom pritvoru.

Naime, Srbija, kao što je poznato, više ne traži Purdino izručenje.

Odvjetnik Muselimović je za Dnevnik.hr izjavio da bi Purda treba biti oslobođen do sutra ujutro. (A.M./ Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene