Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radni skup 17 udruga

'Oni koji prosvjeduju ne rade u interesu zajedništva branitelja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na radnom skupu stradalničkih i braniteljskih udruga, njih 17, koje ne podupiru braniteljski prosvjed na Trgu bana Jelačića usvojen je zaključak da će se od institucija aktualne vlasti zatražiti da ih izvijeste što čine i namjeravaju činiti u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa.

U vezi slučaja hrvatskog branitelja Tihomira Purde pratit ćemo što će se dogoditi idući tjedan i bude li došlo do njegovog izručenja Srbiji zatražit ćemo prekid diplomatskih odnosa, izjavio je predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata i jedan od organizatora skupa u Policijskoj akademiji Josip Klem po završetku skupa.

Ne želimo razjedinjavanje hrvatskih branitelja, poručio je ustvrdivši da, uz dužno poštovanje, oni koji prosvjeduju na Trgu bana Jelačića ne rade u interesu zajedništva. Upitao je tko daje pravo nekome da izdajicama naziva roditelje, udovice i djecu poginulih hrvatskih branitelja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Prije majka, sada maćeha' Kosor: Ne zveckajte oružjem, ja sam vam omogućila mirovine Slika nije dostupna Očekuje pozitivan ishod žalbe 'Uvjeren sam da Purda neće biti izručen Srbiji'

U raspravi je predsjednik Zajednice udruga dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kačinari rekao je da je obiteljima zatočenih hrvatskih branitelja Purde i Marića darovano po 50.000 kuna za plaćanje odvjetnika i da stoga ne stoje tvrdnje da im nitko ništa ne pomaže, ali da im za to ne treba reklama. Za napad i uvrede branitelja optužio je one koji su, kako je rekao, izašli iz sabornice kada se glasovalo o hrvatskoj samostalnosti.

'Deklaracija o domovinskom ratu je mrtvo slovo na papiru'

Prema riječima predsjednika HVIDR-e Josipa Đakića iz rasprave će izvući zaključke koji će im biti smjernica za daljnje djelovanje. Naglasio je, među ostalim, potrebu oživotvorenja Deklaracije o domovinskom ratu koja je sada, kako je rekao, 'mrtvo slovo na papiru'. Učinit ćemo prave korake za dobrobit svih hrvatskih branitelja, poručio je.

Đakić je također rekao da okupljeni na današnjem radnom skupu nisu išli na prosvjedni skup na Trgu bana Jelačića i da ga ne podupiru, budući da su, kako je rekao, 'njegovi organizatori oni koji su govorom mržnje i prijetnjama stavili braniteljsku populaciju na stup srama, jer zveckati oružjem ili prijetiti lomljenjem kičme u današnjem demokratskom društvu nije primjereno i potrebno'. Imamo institucije koje brinu o sigurnosti države i izgrađen pravni sustav kojeg još dorađujemo, ali nismo za to da prijetnjama iznuđujemo određene stvari, rekao je Đakić.

'Purda doživio poniženje'

Predsjednica Nezavisnih dragovoljaca hrvatskih Slavica Hruškar govoreći o slučaju Purda ustvrdila je da je on doživio poniženje, kao i Hrvatska, budući ga ispituju srpski istražitelji. Predložila je da se učini sve kako se slučaj Purda više ne bi ponovio i da se zakonski utvrdi da se ne može povući hrvatska tužba za genocid protiv Srbije. Voljeli bismo vidjeti naše suborce koji prosvjeduju na Trgu zajedno s nama, rekla je Hruškar, pozvavši na jedinstvo, iako ne podupire njihov prosvjedni skup.

>> Neredi i u Osijeku: Zgradu HDZ-a gađali grudama i oštetili vrata

>> VIDEO: Huligani napali snimatelja Nove TV

>> VIDEO i FOTO: Snimke divljanja huligana u Zagrebu

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica rekao je da mu je, misleći na prosvjednike na trgu, žao što su neki krenuli drugim putem. Predsjednik Udruge stopostotnih invalida Domovinskog rata prve kategorije Đuro Glogoški zatražio je uključivanje institucija u rješavanje problema i izrazio je žaljenje što su vjerojatno hrvatske braniteljske udruge jedine u svijetu koje odluke ne donose konsenzusom.

Na skupu je sudjelovalo oko 360 izaslanika iz županijskih braniteljskih organizacija. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene