445340
445340
445340
445340
445340

MUP UPOZORAVA: Obavijestite o ovome starije članove vaših obitelji!

  • , 02.08.2016., 17:07
  • Autor:
  • komentara

Ministarstvo unutarnjih poslova poslalo je važnu obavijest svim građanima.

 
 
 
 
Starije osobe na meti prevaranata Ilustracija (Fotomontaža: Mario Jurinec/Dalibor Urukalovic/Pixsell/Thinkstock)
Starije osobe na meti prevaranata Ilustracija (Fotomontaža: Mario Jurinec/Dalibor Urukalovic/Pixsell/Thinkstock)

Prevaranti koriste poodmaklu životnu dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnju građana kako bi došli do njihovih ušteđevina i novca, upozoravaju iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Trikovi koje koriste prevaranti:

Lažno se predstavljajući dovode žrtve u zabludu te im nude pomoć i medicinske usluge (mjerenje krvnog tlaka, masaža, prodaja medicinskih pomagala i sl.) ili se predstavljaju kao policijski službenici u civilu, poštari, bankovni službenici, službenici osiguravajućih društava, djelatnici elektre, plinare i sl.

Počinitelji su osobe autoritativnog nastupa, pričljive, kreativne i naizgled empatične, a posebno uporne i uvjerljive u nagovaranju sugovornika.

Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje.

Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću te postaju žrtve prijevara.  Osim navedenih, uvijek postoji i mogućnost pojavljivanja novih oblika prijevare.

Savjeti policije

Kako bi spriječili nove prijevare, građanima (posebice onima starije životne dobi) savjetujemo:

• ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ,

• ako se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve službene osobe dužne imati i dati vam na uvid. Ako sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze,

• ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima,

• zapišite registracijsku oznaku vozila te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje,

• zapamtite izgled, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično),

• odrasli članovi obitelji koji se brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete.

Izlažete se velikom riziku ako prihvatite upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom, „pružanja pomoći kod bolesti“, „nuđenja povoljne prodaje knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog“, traženja milostinje i sl.

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se