Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministrovo pojašnjenje

'Sindikati se nisu htjeli odreći dodataka pa smo odlučili smanjiti plaće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najavu premijera Milanovića o smanjenju plaća zaposlenima u javnom sektoru ministar rada Mrsić pojasnio je tvrdnjom da nije riječ o reakciji na loš kreditni rejting ili predstojeći rebalans proračuna, nego o izostanku dogovra sa sindikatima.

Na lavinu kritika da Vlada smanjenjem plaća pokazuje da ne zna što radi,uživo odgovara ministar Mirando Mrsić u Dnevniku Nove TV u 19:15! Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je danas da će Vlada uskoro uredbom smanjiti koeficijente zaposlenih u javnim i državnim službama za tri posto kako bi na masi plaća, s ranijim uštedama, ukupno uštedjela 1,76 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Branko Bačić i Sabina Tandara Knezović, reporterka Dnevnika Nove TV GOST DNEVNIKA NOVE TV Hoće li na dan izbora moći raditi trgovine, tržnice, frizerski saloni...? ''Stvorili smo probleme, tamo gdje ih nije trebalo biti" Nova objava Zorana Milanovića Videoporuka s Pantovčaka VIDEO Nova objava Zorana Milanovića: "Evo tko je AP..."

Smanjenjem koeficijenata i ukidanjem nekih materijalnih prava, poput božićnice i regresa, uravnotežit će se proračun za ovu godinu u dijelu mase plaća, tako što će se na masi plaća uštedjeti ukupno 1,76 milijardi kuna, a nakon toga više se ne očekuju novi rezovi na plaćama do kraja godine, izjavio je Mrsić na konferenciji za novinare.

>> 'Režemo plaće u javnom sektoru, alternativa - OTKAZI!'

Od smanjenja plaća izuzeti su zaposleni u prosvjeti kojima će se prvo povećati koeficijenti kako bi im se nadoknadilo ukidanje dodatka od 3, 5, 7 i 9 posto, a potom će se koeficijenti smanjiti za 3 posto. To znači da bi učiteljima i nastavnicima plaće ipak trebale nešto porasti, najavio je Mrsić.

On tvrdi da rezanje plaća oko 230 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama nije vezano uz rebalans proračuna i rejting agencije, koje su zbog povećanja proračunskog deficita bacile hrvatski kreditni rejting u 'smeće', nego uz pregovore o granskim kolektivnim ugovorima za javne i državne službe.

U pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima došli smo do zaključka da sindikati neće pristati na ukidanje dodatka od 4, 8 i 10 posto na vjernost službi pa smo odlučili smanjiti koeficijente, rekao je Mrsić.

Odbacio je optužbe sindikata da ih je Vlada prevarila jer je obećala da neće dirati plaće, istaknuvši kako je druga opcija bila dijeljenje otkaza javnim i državnim službenicima. 'Nismo postigli dogovor o ukidanju dodatka od 4, 8 i 10 posto pa će taj dodatak ostati. Budući da neće biti ni otkaza, jedino je preostalo smanjenje koeficijenata za 3 posto', ustvrdio je Mrsić.

Da smo postigli dogovor sa sindikatima, mogli smo proći i bez rezanja koeficijenata, kazao je ministar. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene