Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Elementarna nepogoda?

Mraz uništio voćke, štete milijunske!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Goruće pitanje je porast cijena hrane. I cijene voća ove će godine osjetno rasti! Mraz je nanio goleme štete u voćnjacima diljem Hrvatske - blizu milijardu kuna. Na području Velike Gorice proglašeno je stanje elementarne nepogode.

U Velikoj Gorici s čežnjom se režu prošlogodišnje jabuke, jer na većini stabala ovogodišnje će biti unikatni primjerci.

Pročitajte i ovo Jabuke - 4 Problemi voćara i građana Loš urod mnogima omiljenog voća: Prijeti li nam novo poskupljenje? Suhi cvjetovi - 2 Problem i s osiguravajućim kućama Hladnoća i mraz uništili voćarima berbu, neke županije objavile elementarnu nepogodu: "Bit će jako velika nestašica"

'Jer je šteta, mraz je učinio svoje i sigurno je 70 % štete ako ne i više', kaže uzgajivač Ivan Cundeković. 'U čitavoj hrvatskoj je šteta preko 90% na svim voćnim vrstama', kaže Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice.

'Ima nade, možemo prskati s brojnim preparatima i s tim ćemo uvelike učiniti da ono malo što je ostalo oštećenih cvjetova ili neoštećenih da se zametnu', kaže prof. dr. Ivo Krpina iz Voćarsko-vinogradskog centra.

>>  Apsurdno: Možemo hraniti pola Europe, a uvozimo jagode iz Perua i jabuke iz Poljske!

Zbog svega ćemo morati uvesti 40% više voća, a voćari traže proglašenje elementarne nepogode za cijelu Hrvatsku.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene