Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uskoro sankcioniranje zastupnika

Oni koji ne dolaze na sjednice imat će plaću od 3 do 4 tisuće kuna?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plaća iznadprosječna, stiže redovito, a na posao ne morate ni dolaziti. Neki saborski zastupnici u petak su posebno stavili naglasak na ovaj posljednji dio. Uvidjevši da nema dovoljno vladajućih zastupnika, oporba je napustila sabornicu, srušila kvorum i tako prekinula rad Sabora.

Nedolazak na posao malo si koji hrvatski radnik može dopustiti, jer posljedice su svima jasne. I to je ono što građanima smeta. Prošloga petka zastupnici su se od jutra skupljali kao nestašni školarci kojima se baš i ne da biti na satu.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti" Rad trgovina i šoping-centara planirajte kupovinu Pogledajte koje su trgovine i šoping-centri otvoreni ove nedjelje

Nekoliko točaka dnevnog reda uspjelo se odraditi, no u jednom trenutku i sam predsjednik Sabora morao je priznati da nemaju kvorum. Naime, uvidjevši da nema dosta vladajućih, oporba koja je do tada držala kvorum jednostavno je izišla iz Sabornice.

'Dakle vladajućih nije bilo dovoljno da bi uopće mogli održati sjednicu i mi smo to htjeli prokazati jer to nije naprosto korektno i fer', rekao je Goran Beus Richembergh.

'Zna se vrlo često vidjeti i na sjednicama odbora gdje vrlo često su zastupnici SDP-a s nekim drugim oporbenim zastupnicima ti koji drže kvorum', rekla je Sabina Glasnović, saborska zastupnica SDP-a.

Predsjednik Sabora za svoje stranačke i koalicijske kolege ima razumijevanja. 'Naravno da ljudi imaju i drugih obveza, a ne samo tih', pokušao je kolege opravdati Željko Reiner, predsjednik Sabora.

Nije tajna da svih zastupnika u Saboru nema baš svakog radnog dana. Pravda se to radom na terenu i drugim obavezama. Zakonski, oni nemaju ni radnog vremena, a na svakome je zastupniku da sam odredi koliko bi i kako trebao raditi.

To što zastupnika često nema, smatra oporba, problem je koji je stvorila Vlada. 'Katkada, pogotovo kad imate nesposobnu, smotanu, sporu i kilavu Vladu nemate što ni raditi jer ako Vlada ne šalje ništa u Saborsku proceduru', rekao je Beus Richembergh.

Za one koje građani plaćaju, za posao koji ne rade - sankcija nema!

Na pitanja oko sankcioniranja zastupnika koji ne dolaze u Sabor odgovorio je Miroslav Šimić iz MOST-a.

Vi ste pripremili plan kažnjavanja zastupnika koji ne dolazi na sjednicu? I od kada bi počelo novčano kažnjavanje?

Pripremili smo dva nacrta mogućeg kažnjavanja zastupnika koji ne dolaze na sjednice. Ovaj tjedan ćemo o tome razgovarati s našim partnerima i plan ide u zakonsku proceduru. Dok prođe sve potrebne procedure, vjerujemo da će to biti kroz tri ili četiri mjeseca.

Do kojeg iznosa bi bili novčano kažnjeni zastupnici koji ne dolaze na Markov trg?

Postoje dva nacrta. I jedan i drugi se temelje na tome da zastupnik koji ne dolazi ili dođe samo na jednu sjednicu mjesečno, u pravilu mi imamo 12 dana zasjedanje, bi imao neto plaću između 3 i 4 tisuće kuna, ovisno o olakšicama koje ima. Nažalost, ne možemo ići ispod toga zbog zakonskih minimuma kod isplata.

Kako bi se sve to kontroliralo i nadziralo?

Već sada u Saboru postoji elektronički nadzor naših dolazaka u Sabor. To nije problem, i danas građani mogu vidjeti u saborskoj evidenciji tko od zastupnika dolazi, a tko ne dolazi i vrlo jednostavno utvrditi tko ispunjava svoje obaveze.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene