Obavijesti Video Pretražite Navigacija
slijedi istraga

Otkriveni prvi detalji o padu helikoptera: "Nesreća se dogodila neposredno prije nego što je krenuo natrag prema aerodromu"

Aktualno Galerija Robert Hranj Robert Hranj Foto: DNEVNIK.hr Mario Banožić Mario Banožić Foto: DNEVNIK.hr Michael Križanec Michael Križanec Foto: DNEVNIK.hr +0 Ostaci mađarskog helikoptera Galerija 1/4 >>
Konferencija za medije u povodu pada helikoptera mađarskog ratnog zrakoplovstva održala se u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku. Otkriveni su prvi poznati detalji o nesreći, a istragom, koja slijedi, će se utvrditi kako je došlo do tragedije.

Medijima su se obraćatili ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) brigadni general Michael Križanec i pukovnik Tomislav Pušnik, direktor, MSAPa.

Mario Banožić je kazao kako su stradali piloti iz Mađarske koji su ovdje bili na obuci. "Za sada nam je poznato da je riječ o tri pilota, uskoro počinje istraga koja će dati određene detalje, kako je došlo do ovoga. Riječ je o najmodernijoj opremi, koliko je nama poznato", kazao je i dodao kako je u komunikaciji s ministrom obrane Mađarske te kako će Hrvatska dati svu potporu, kroz istragu i ostale potrebne aktivnosti.

Izrazio je sućut, kao i admiral Hranj koji je kazao kako se tragedija dogodila tijekom obuke u planinskom letenju u sklopu Međunarodnog centra MSAP koji je kreiran 2019., a u kojem sudjeluju Bugarska, Mađarska, Slovenija, Hrvatska. 

Dodao je kako će se hrvatskim istražiteljima pridružiti istražitelji iz Mađarske.

Križanec je ponovno izrazio sućut, kao i Pušnik, pogotovo obiteljima stradalih.

"Nažalost desio se događaj. Mi ćemo gledati da pružimo svu moguću potporu kolegama koji su tu, i njihovim obiteljima", kazao je Pušnik i dodao kako je riječ o standarnoj obuci u trajanju od dva tjedna.

"Nesreća se dogodila neposredno prije nego je helikopter krenuo nazad prema aerodromu", rekao je Pušnik.

"Obveza posade je da osmatra zračni prostor oko sebe. Ne možemo prstom upirati ni u koga. Pravilo je 'vidi i izbjegni bilo kakvu prepreku'", rekao je Križanec i dodao kako "na visinama manjim od 300 metara ne možeš biti siguran da ništa nije u zraku". Istaknuo je da ažuriraju karte u koje se unose sve informacije koje imaju.

Pušnik kaže kako se radilo o vizualnom letenju i zadaća posade je da osmatra zračni prostor i da upozoravaju jedni druge o preprekama.

"Što se tiče ziplinea, nalazi se u kanalu i dalekovod ide iznad toga i to je ucrtano", kazao je Pušnik.

"Karte su se ažurirale, označeni su svi dalekovodi i prepreke. Tu govorimo o vjetroelektranama, antenama i radioodašiljačima. Svaka posada se dužna pripremiti", dodano je na presici.

Za razliku od civilnih helikoptera, vojni nemaju crnu kutiju, imaju uređaj koji prati sve parametre. "Što se tiče toga, ako istražitelji nju pronađu, uzet će se kao jedna od relevantnih stvari za analizu", dodao je.

"Informacije imamo za dvije osobe. Za trećom osobom se još traga", rekao je Pušnik.

"Što se tiče plana leta, obuka se radi do 1000 feeta, istraživanje će sve pokazati", rekao je.

Srušio se oko podne

Iz Ministarstva obrane ranije danas su priopćili kako su u potragu za vojnim helikopterom koji se srušio na području Pakova sela u Šibensko-kninskoj županiji, uključeni helikopter Mi-171 Sh iz Divulja i avion Pilatus Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

"Mađarski helikopter Griffon koji se nalazio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Programme Training Center – MSAP TC) u vojarni 'Pukovnik Mirko Vukušić', srušio se u srijedu oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem", naveli su iz MORH-a.

Pročitajte i ovo Ostaci mađarskog helikoptera Dim iznad kanjona Čikole FOTO/VIDEO Objavljene prve fotografije ostataka mađarskog helikoptera, mještani u šoku: "Kao da je pala bomba na Hirošimu"

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) Josip Brozičević Hini je također ranije rekao da je pronađena olupina nestalog mađarskog vojnog helikoptera u kanjonu rijeke Čikole na području između Pakovog Sela i Miljevaca, a pronađena su i dva tijela članova posade dok se za trećim traga.

Na terenu su uz pripadnike MORH-a i pripadnici HGSS-a, policije i vatrogasaca.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene