Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na remontu

Hrvatski MIG-ovi još uvijek u Ukrajini! Kada će se vratiti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanje u Ukrajini i Odessi ne utječe na remont hrvatskih vojnih zrakoplova MiG 21, koji se nalaze u Odessi na modernizaciji i remontu, jer je stanje u tom gradu mirno i stabilno, izjavio je danas pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak.

Koprivnjak je novinarima rekao kako MORH prati stanje u Ukrajini i poluotoku Krimu te je u stalnom kontaktu s četiri hrvatska stručnjaka koji prate poslove na remontu hrvatskih zrakoplova.

Pročitajte i ovo Akrobatski let Krila Oluje i Red Arrows nad Zadrom akrobacijski letovi Letačke skupine Krila Oluje i Red Arrows danas lete iznad jedne županije Kod granice s Ukrajinom se srušio veliki ruski vojni avion Puno je poginulih VIDEO Objavljena snimka pada, srušio se ruski vojni avion! Medvedev poručio: "Ovdje nema ograničenja"

'Stanje je za sada mirno, ako se situacija u Odessi pogorša Hrvatska će znati zaštiti svoje interese', dodao je i napomenuo da je, kada se potpisivao ugovor o remontu, stanje u Ukrajini bilo stabilno te da nitko sadašnju situaciju nije mogao predvidjeti.

Podsjetio je da je remontni zavod u Odessi dobio taj posao temeljem javnog natječaja te da je bio 4 milijuna eura jeftiniji od konkurentskog zavoda u Rumunjskoj, dodavši da je riječ o zavodu koji je još za vrijeme SSSR-a bio referentni zavod za sve MiG-ove.

Koprivnjak je istaknuo kako su hrvatski stručnjaci napravili stručnu procjenu sposobnosti tog zavoda prije nego je odabran za taj posao. Naglasio je da cijeli posao kasni zbog tehničkih razloga te da će se hrvatski zrakoplovi vratiti u Hrvatsku kada se za to steknu tehnički uvjeti.
Na novinarski upit kada će to biti, nije precizirao.

Ugledni New York Times o vojnoj snazi Ukrajine i Rusije

Pukovnik Željko Šimić naglasio je da nije samo riječ o generalnom remontu naših MiG-ova, već i o njihovoj modernizaciji. 'Naš zahtjev je ispravan zrakoplov i samo ispravan zrakoplov će doći u Hrvatsku', rekao je. Ustvrdio je da za hrvatske djelatnike u Odessi, kao i zrakoplove, nema nikakve ugroze te da su u stalnom kontaktu s našim stručnjacima.

U MORH-u ističu da su ugovorom s ukrajinskom stranom jasno definirane stavke 'penala' ukoliko se posao ne obavi u dogovorenom roku, te da će po isporuci zrakoplova MORH s ukrajinskom stranom definirati i pitanje 'penala'. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene