Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na nebu iznad Hrvatske

Hrvatski MiG-ovi presreli putnički zrakoplov iz Bejruta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U utorak tijekom prijepodnevnih sati, zbog nemogućnosti uspostave veze s civilnim zrakoplovom koji se približavao zračnom prostoru Republike Hrvatske, dežurnom borbenom dvojcu HRZ i PZO-a je izdana zapovijed za presretanje i identificiranje navedenog zrakoplova, javljeno je iz MORH-a.

Riječ je o putničkom zrakoplovu Boeing 737 talijanske zrakoplovne tvrtke Meridiana, koji je letio na relaciji Beirut – Trst, a s kojim hrvatska niti talijanska kontrola leta nisu mogle uspostaviti radio vezu, zbog čega je nadređeno NATO zapovjedništvo u Torrejonu u Španjolskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), po drugi put ove godine, podiglo pripravnost NATO deklariranih snaga iz sastava Oružanih snaga RH te zapovjedilo dežurnom borbenom dvojcu iz sastava 91. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a desetominutnu pripravnost za polijetanje, javlja MORH.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Vojna vozila Na putu prema Mađarskoj MORH upozorio građane zbog vojne kolone: "Molimo za strpljenje i razumijevanje"

Moskva prosvjeduje što se francuski vojni zrakoplov približio ruskom

Nakon što je uspostavljena radio veze sa civilnim zrakoplovom Boeing 737, hrvatskim pilotima koji su djelovali po unaprijed propisanoj proceduri i zapovjedi nadređenog zapovjedništva, izdana je zapovijed za povratak u matičnu postrojbu, a civilni zrakoplov nastavio je let prema planu.

Koordinacija zadaće Air Policinga i navođenje borbenih zrakoplova provedena je iz Središta za Nadzor Zračnog prostora bojne ZMIN iz sastava HRZ i PZO-a koje je zajedno s dežurnim borbenim dvojcem, avionima MiG-21, integrirana postrojba u sustavu NATINAMDS, odnosno NATO integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane.

Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ i PZO-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene